Mycket snö i Spaniens skidparadis Sierra Nevada

Stormen Nelsons stormvindar innebar att skidorten fick stänga sina liftar på påskdagen men nu på måndag den 1 april har de kunnat öppna igen.

Sierra Nevada

Påskveckans nederbörd och stormen Nelson har varit både positiv och negativ för skidorten. Det negativa var att starka vindar har gjort att alla liftar inte har kunnat vara igång. Dessutom har vägen upp till skidorten varit tidvis antingen helt stängd eller bara framkomlig med snökedjor.

Nu i morse var det komplicerat på vägarna, särskilt de som leder till Sierra Nevada. På väg till stationen var A395 stängd mellan kilometer 32 och 38.59, efter att redan ha passerat orten Pradollano. Sen är det nödvändigt att använda kedjor på A4830 på Carretera del Duque mellan kilometer 3 och 7. I Güéjar Sierra förblir A3200 också stängd vid kilometer 5,5 på grund av ett jordskred. En alternativ väg har etablerats genom Hazallanas, uppger trafikmyndigheterna DGT.

Det positiva.

Det positiva är att det nu finns ordentligt med snö, det är mellan 80 och 200 cm pudersnö i systemet. Det arbetas nu frenetiskt med att pista nedfarterna för att kunna öppna upp systemet allt eftersom. I skrivande stund är 9 liftar, 25 pister, 5 aktiviteter och 16,5 kilometer skidbar terräng öppet. Väder och liftar kan lätt kontrolleras på webbplatsen, samt på de många webbkamerorna.

En ytterligare positiv detalj är att påskveckan är över i Spanien och därmed blir det inte lika trångt i backarna. Sierra Nevada öppnade i början på december och snötillgången gör att det nu diskuteras om de skall förlänga säsongen en vecka in i maj.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …