Trots påskregnet i Spanien behövs mer vatten

Costa del Sol förvandlades till Costa del Regn under påskveckan, men vattenreservoarerna är trots det långt ifrån sina normalnivåer.

Torka på grund av för lite vatten.
Faran för detta är inte över.

Regnet och ovädret Nelson fick många påskfiranden att avbrytas, men de flesta var trots det glada över att det äntligen kom regn. Men reservoarerna i Málagaprovinsen är trots det bara fyllda till 24 %. Detta har fått myndigheterna att utöka sitt krav på ”ansvarsfull vattenanvändning” eftersom torkan fortsätter. Många av de åtgärder som har vidtagits och som skall vidtas gäller därför fortfarande. Regionalregeringen betonar att det krävs minst tre liknande regnperioder som de vi hade under påskveckan för att återhämta nivåerna till de som var vid den här tiden förra året.

Nivåerna i vattenreservoarerna.

Málagas sju reservoarer har ökat 31,34 hm³, vilket tar dem från ett genomsnitt på 18 till 24% fyllnadsgrad.

La Concepcion, som levererar vatten till västra Costa del Sol, har ökat 11,28 hm³ och har nu en kapacitet på 55%.

Samtidigt har La Viñuela gått upp 10 hm³ till 26 hm³ och har nu 16 % fyllnadsgrad, den var nere på 7 % före regnen. Den reservoaren försörjer Axarquia-området, där lokalbefolkningen har hanterat en allvarlig torka sedan början av året. Under de senaste 10 åren har den genomsnittliga nivån för den reservoaren som är provinsens största legat på 69 hm³ .

På samma sätt hade Guadalteba ett genomsnitt på 105,96 hm³ jämfört med dess nuvarande nivå: 33,74 hm³. Sammanlagt ligger Málagas reservoarer 81 hm³ efter förra årets 225 hm³.

De senaste rapporterade siffrorna för varje reservoar, från och med måndagen den 1 april, är följande: La Concepcion (54,51 %), Casasola (29 %), El Limonero (20,5 %), La Viñuela (16 %), Guadalteba (22,4 % ), Guadalhorce (17 %), Conde de Guadalhorce (30,6 %).

Tre år med för lite regn.

Anledningen till de krympande vattenreserverna är att Andalusien har haft tre år av torka. Snöfall på Sierra de Tejeda och Almijara kan också hjälpa situationen. Men vi får vänta en vecka för att se resultatet av det kalla vädret. För nu har våren börjat på Costa del Sol. Med blå himmel och soligt väder som kommer att fortsätta hela denna vecka.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …