Påsken i Spanien blir blöt och blåsig

Väderprognosen för påskveckan 2024 lovar rejält med regn, blåsigt, åska och svalare väder i nästan hela landet.

Regn i Pontevedra, Galicien.
Regn i Pontevedra, Galicien. Foto: Gabriel González, CC.

Det behagliga vårväder som vi har kunnat njuta av de senaste dagarna har fått ett abrupt slut på de flesta platser idag den 25 mars. Kanarieöarna får varmare och torrare men inte heller de klarar sig helt undan sin del av regn och rusk. Regnet är i och för sig behövligt på många platser som lider av långvarig torka, men det var nog ingen som egentligen ville ha det under påskveckan. Regnet sätter effektivt stopp för mycket av påskfirandet, de antika tronerna som bärs runt i processioner tas inte gärna ut när det regnar.

Tisdag den 26 mars.

Väderprognos den 26 mars 2024, påskveckan.
26/3-2024.
Kanarieöarna.

Lokalt stark eller ihållande nederbörd i Pyrenéerna och västra Galicien. Sjunkande temperaturer på fastlandet, med betydande snöfall i bergen och i omgivande områden, snögräns på 600/1200 m.ö.h. Intervaller med hård vind i kust- och bergsområden, samt i det inre av den östra tredjedelen av fastlandet.

Det är ett kraftigt lågtryck som har tagit sig in över fastlandet och Balearerna. Det ger mulet väder och rikligt med nederbörd, mindre sannolikt i sydöst. Temperaturerna sjunker i stort sett överallt utom längst i öster där det blir oförändrat. Måttliga vindar utom utmed kusterna och i bergen där de kan bli starka. Kanarieöarna: Utkanten av fronterna ger moln och nederbörd framförallt i norra delen och mindre sannolikt i söder. Snögränsen blir 2.000 m.ö.h. Nordliga vindar som kan vara starka i byarna.

Onsdag den 27 mars.

Väderprognos 27 mars 2024, påskveckan.
27/3-2024.
Kanarieöarna.

Lokalt stark eller ihållande nederbörd i Galicien, väster om det centrala systemet och Extremadura. Intervaller med hård vind i stora delar av fastlandet och på Balearerna. I Medelhavsområdet kommer det att vara växlande molnighet och lite eller ingen nederbörd. Snönivån på fastlandet: 900/1200 m i början i allmänhet, stigande till 1200/1600 m i norr och 1600/2000 m i söder. Temperaturerna kommer att stiga på fastlandet, förutom nattemperaturerna som kan sjunka i den östra tredjedelen och på Balearerna. Kanarieöarna: växlande molnighet och eventuellt enstaka skurar inga större temperaturförändringar. Måttliga nordvästliga vindar.

Torsdag den 28 mars (skärtorsdag).

Väderprognos den 28 mars 2024, påskveckan.
28/3-2024.
Kanarieöarna.

Nästan hela fastlandet kommer att förbli under påverkan av lågtryck från Atlanten, men i Medelhavsområdet stabiliseras vädret. Den västra och nordöstra halvan av landet får mulet väder och nederbörd, särskilt i Pyrenéerna och Atlantkusten. I Galicien, det centrala bergsmassivet och Sierra Morena kan det vara ihållande och åtföljas av storm. I bergen i norr förväntas allmänt snöfall. Resten av fastlandet får höga moln och trolig nederbörd. Snönivå: 1000/1600 m.ö.h. i nordväst och 1600/2000 m. ö.h. i resten. Temperaturerna sjunker generellt utom i längst i väster, blåsigt väder i hela landet som kan ha mycket kraftiga vindbyar utmed kusterna och i bergen. Kanarieöarna: Ökande molnighet och troligtvis regn som kan vara rikligt på La Palma.

Fredag den 29 mars (långfredag).

Väderprognos den 29 mars 2024, påskveckan.
29/3-2024.
Kanarieöarna.

Troligtvis kommer fastlandet att påverkas av en aktiv front från Atlanten medan det blir mer stabilt på Balearerna. Det innebär molnigt eller mulet och allmänt med nederbörd i huvuddelen av fastlandet. Men mindre moln och mindre nederbörd i öster och på Balearerna. Mest rikligt blir nederbörden vid Atlantkusten, Andalusien och Pyrenéerna. Bergen i norr och Sierra Nevada får snö som kan vara riklig. I sydväst sjunker temperaturen medan den stiger i norr, öster och på Balearerna. Sydliga vindar som kan vara starka i Galicien. Kanarieöarna: Samma lågtryck från Atlanten ger här växlande molnighet och nederbörd, rikligast i norr och särskilt då på La Palma. Temperaturerna sjunker allmänt och det blir måttliga vindar från norr och väster.

Lördag den 30 mars (påskafton).

Väderprognos den 30 mars 2024, påskveckan.
30/3-2024.
Kanarieöarna.

Fastlandet och Balearerna kommer sannolikt att påverkas av en aktiv Atlantfront. Det betyder molnigt eller mulen himmel och sannolikt allmän nederbörd., mindre sannolikt på Balearerna. Mer rikligt förväntas i den sydvästra halvan och Pyrenéerna, särskilt i Gibraltar sund. Nederbörden förväntas i form av snö i bergen i norra halvan och Sierra Nevada. Temperaturerna sjunker utom i nordväst där den stiger. Kanarieöarna: Växlande molnighet och nederbörd, rikligare i norr, inga temperaturförändringar och västlig måttlig vind.

Söndag den 31 mars (påskdagen).

Väderprognos den 31 mars 2024, påskveckan.
31/3-2024.
Kanarieöarna.

Osäkerheten är stor men det troligaste är att det blir i stort sett samma förhållanden som påskafton. Det vill säga molnigt väder och nederbörd i största delen av landet och inga större temperaturförändringar. Ihållande vind från väst och söder som kan ha kraftiga vindbyar i bergen och vid kusterna.. Kanarieöarna: I princip samma förhållanden som påskafton.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …