Spännande vacker natur nära Marbella

Vi talar förstås om Sierra Blanca, bergskedjan som skyddar Marbella från kalla nordanvindar och naturparken Sierra de las Nieves.

Sierra Blanca
Sierra Blanca sett från Puerto Banús.

Sierra Blanca är bergen som syns bakom Marbella och några kilometer längre in börjar Sierra de las Nieves, som namnet antyder kan det snöa uppe i de bergen. Bergen är höga, högsta toppen är på 1.919 meter vilket är förklaringen till att det tidvis finns snö så här långt söderut.

Sierra de las Nieves
Sierra de las Nieves en januaridag.

Sierra de las Nieves har en stor variation av både flora och fauna och fick skydd som naturpark redan 1989. Några år senare, närmare bestämt 1995 blev parken uppförd på Unescos lista som Biosfär reservat.

Inbäddat i bergskedjan finns det nio småstäder som har var och en satt sin prägel på området, det är en smältdegel av olika kulturer. Här finns olika hantverk, verkligt unika festivaler samt ett gott lokalt och mycket traditionellt kök.

De nio småstäderna är: El Burgo, Casarabonela, Yunquera, Tolox, Alozaina, Guaro, Monda, Ojén och Istán.

Men den allra största tillgången är den storslagna naturen med vandringsleder i alla riktningar och i alla svårighetsgrader. Det allra mesta är mycket lättillgängligt med bil och i vissa fall till och med, med buss.

Några få tips.

För den som på ett enkelt sätt vill börja utforska området så kan jag rekommendera en av mina favoriter. Refugio de Juanar som ligger uppe i Sierra Blanca, strax ovanför Ojén. Enklaste vägen dit är från Marbella, man tar av från A-7 vid köpcentret ”Centro Comercial la Cañada” och kör väg A-355 som går mot Ojén. Men man tar inte av mot Ojén utan fortsätter i riktning mot Monda och Coín. Några km efter man har passerat Ojén så svänger man vänster vid en skylt där det står Refugio de Juanar. Då kommer man in på en smal slingrig men asfalterad väg och efter 5 km är man framme.

Refugio de Juanar
Refugio de Juanar.

Väl framme kan man köra in till själva värdshuset och parkera där, eller man kan fortsätta några hundra meter upp till där allmän väg slutar vid en stängd grind och en parkeringsplats. Själva brukar vi parkera under träden strax bortanför infarten till värdshuset för att därefter fortsätta utmed vägen, förbi grinden. Lite längre fram finns det skyltar som pekar ut leder åt olika håll, ett tips är att gå upp till Mirador del Corzo. Det är en utsiktsplats som ligger nära parkeringen och där har man en fin utsikt över Ojén.

Ojén
Ojén

För den som vill ha en lite större utmaning så går det också en led upp till Sierra Blancas högsta topp Pico de la Concha (1.270 m), det är toppen som tydligt syns från Marbella.

Lättpromenerad väg
Den beskrivna vandringen är inte besvärlig.
Björnbär
Björnbär.
Tidlösa
Tidlösa, det finns också svamp här.

Efter några timmars vandringar i skog och mark så kan det sitta gott med något i magen och det kan man enkelt få på värdshuset Refugio de Juanar. Det är ett landsbygdshotell så de har även rum om man skulle vilja övernatta. Det är ett ställe med anor, från början tillhörde det Markis de Larios, han hade det som jaktstuga. Vid ett tillfälle bodde kung Alfonso XII där under en jakt, general Charles de Gaulle färdigställde här sina memoarer 1970. Numera är det hotell med 20 dubbelrum och 4 sviter, restaurang och en vinkällare med mer än 7.000 viner.

Det finns mycket mer att se i närområdet.

Om man efter besöket på Refugio de Juanar vill se mer av vild natur, så är det bara att köra ner till A-355, ta vänster och köra mot Sierra de Las Nieves. Man kan ta också turen som en rundtur genom att fortsätta mot metropolen Coín som är inlandets handelscentrum.

Coín

Därifrån kan man sen antingen köra A-7053 ner till A-7 vid Fuengirola eller fortsätta A-355 till Málaga.

Det finns en känd bergskedja till i södra Spanien.

Sierra Nevada – Svala aktiviteter på höga höjder.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …