Spanska jultraditioner

Julen i Spanien för spanjorer handlar om familj och gemenskap, inte så olikt det vi är vana vid i Sverige men vissa traditioner är annorlunda.

Julkrubba i Cartagena.
Kommunal julkrubba i Cartagena.

Spanien är ett i grunden djupt katolskt land och det sätter givetvis sin prägel på julfirandet. En av de viktigaste julsymbolerna i Spanien är el Belén – julkrubban. En sådan finns i de flesta spanska hem och på många offentliga platser. Det centrala torget i de flesta städer i Spanien har oftast en julkrubba och det kan vara en fantastisk syn.

Ofta framförs också julevangeliet av lokala skådespelare och där möter man givetvis Maria och Josef. Samt inte minst de tre vise männen och de djur som är förbundna med berättelsen om Jesu födelse.

Julafton

Noche Buena – Julafton är ingen röd dag i Spanien, men den har fått större och större betydelse även för julfirandet i Spanien. Det är en familjekväll då familjerna samlas till en gemensam måltid och avnjuter sina traditionella rätter. Vad som serveras varierar starkt mellan regionerna och mellan familjerna. Men generellt så handlar det om lammstek, spädgris, anka samt rikligt med fisk och skaldjur. Till efterrätt serveras rätt ofta vattenmelon och till kaffet sötsaker som Turron och Marsipan.

I Spanien har det förut inte varit tradition med julklappar på julafton eller juldagen utan det har alltid varit den 6 januari (dia de los Reyes) som har varit julklappsdagen. Men inflytandet från omvärlden har satt sina spår. Numera är det rätt vanligt att det delas ut en mindre mängd presenter även på julafton. Efter julmåltiden går de troende till midnattsmässa – La Misa del Gallo – för att fira att Jesus har blivit född.

Juldagen

Juldagen är en helgdag i hela den kristna världen och så även i Spanien. Då samlas ofta släkten till samvaro från förmiddagen till sent på kvällen. Höjdpunkten är jullunchen vid två-tre tiden. Det finns inga fasta traditioner för vad som serveras men det är oftast en kötträtt. Eftermiddagen slappar man ihop med familjen. Utelivet är oftast rätt begränsat både julafton och juldagen, det är familjedagar och restaurangerna satsar på stora familjetillställningar eller håller stängt. I turistorterna finns det däremot alltid hyfsat gott om öppna restauranger.

Annandagen

Annandagen firas inte i huvuddelen av Spanien utan det är en för spanjorerna helt vanlig dag. Men vi skandinaver firar den, och det gör engelsmännen också – för dem är det ”The Boxing Day”. På Balearerna och i Katalonien firas det också, där firas Día de San Esteban som var kristenhetens första martyr. (En liten udda detalj är att San Esteban firas också av de ortodoxa kristna i Östeuropa, men där firas helgonet den 9 januari.)

Värnlösa barns dag – Menlösa barns dag (i Finland).

28 december är ingen helgdag, men ändå en speciell dag. Det är ”Día de los Santos Inocentes” de oskyldiga helgonens dag. Det är till minne av att kung Herodes befallde att alla barn i Judeen under två år skulle dödas för att förhindra att Jesus växte upp. I Spanien är detta motsvarigheten till vår första april, det luras vilt – även i media. Så den dagen bör man ta alla ”konstiga” nyheter med en stor nypa salt.

Nyårsafton

Noche Vieja – Nyårsafton, då håller de flesta sig hemma till strax före midnatt och njuter en god måltid tillsammans med familj och vänner. Vid midnatt samlas alla på sin stads centrala torg och konsumerar 12 druvor till nyårsklockornas slag, medförd Cava hör också till. Därefter är det fest och nyårsfirande natten ut, de flesta diskotek och barer har öppet. Många restauranger erbjuder nyårsmenyer.

Nyårsdagen

Día de Año Nuevo – Nyårsdagen, detta är i Spanien en avslappnad dag då man umgås med familj och vänner. Det är också en allmän helgdag och de flesta affärer håller stängt. Många av de restauranger som har haft öppet för firande och avnjutande av nyårsmenyer på nyårsafton har stängt.

Trettonhelgen

I Spanien varar julen fram till trettondedagen den 6 januari, trettonhelgen händer det mycket. För spanjoren i gemen är trettonhelgen den viktigaste delen av julfirandet. Men det återkommer vi till efter nyår.

Bra att veta inför jul och nyår:

En guide till Spaniens vinterrea.

Hela jul och nyårsfirandet pedagogiskt förklarat i en trevlig liten film:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …