Höstens gratiskort på järnvägarna släpps idag

Från idag tisdagen den 1 augusti kan man köpa dessa säsongskort som gäller för resor mellan den 1 september och 31 december 2023.

Renfe biljettautomater
Enkelt att köpa biljetter och säsongskort.

Säsongskortserbjudandet är i princip det samma som har gällt mellan den 1 maj och 31 augusti och som nu har förlängts. Något vi skrev om i april: Gratis tågresor i Spanien.

Det är den spanska statliga tågoperatören Renfe som har gratiserbjudandet och det gäller för ”Cercanías, Rodalies och Media Distancia”. Det vill säga pendeltåg, regionaltåg och medeldistanståg i hela Spanien, medeldistanstågen täcker sträckor upp till 300 km. Erbjudandet gäller således inte fjärrtågen eller höghastighetstågen.

Renfe app

För att få gratis säsongskort måste man betala en deposition på 10 euro för Cercanías och Rodalies medan depositionen för medeldistanstågen är 20 euro. Genomför man sedan minst 16 tågresor under perioden får man tillbaka depositionen när perioden är slut i september. De nya säsongskorten gäller från den första september men kan redan nu köpas på stationerna, via Renfes webbplats eller via apparna Renfe eller Cercanías Renfe.

Förutsättning för att köpa säsongskort

En förutsättning för att kunna köpa säsongskorten är att man först är registrerad hos Renfe. För lokaltågen kan man göra det på Renfe Cercanías application. Och för medeldistanstågen gör man det på Renfe webbplats.

För barn under 14 år som inte har något eget id-kort så kan vårdnadshavaren skaffa max 4 barnpass under perioden.

Efter perioden slut återbetalas depositionerna förutsatt att villkoren har uppfyllts (minst 16 tågresor). De som har betalt med kort får tillbaka depositionen helt automatiskt medan kontantbetalande kunder får ansöka om det.

Det finns rabatter att få även för höghastighetstågen

För Avant järnvägstjänster bibehålls 50 % rabatt på säsongskort. Samma rabatt tillämpas på andra höghastighetslinjer som har förklarats som public service Obligation (OSP), som trafikerar på samma villkor som ett Avant Pass.

Om du är intresserad av att resa med de spanska tågen så kan vi också rekommendera dessa artiklarna:

Utforska Spanien snabbt och enkelt.
Kraftiga rabatter på tågbiljetter.
Husdjur kan tas med på höghastighetståg.
Återbetalning för försenade tåg.

För den som har ett verkligt intresse av att resa med tåg både i Spanien och internationellt så kan vi rekommendera en titt på denna videon:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …