Starlink är nu en seriös rival till fiber

Starlink

Elon Musks företag sänker priset för andra gången 2023

Hittills har hyra av ett Starlink utrustningspaket (antenn och router) haft ett initialt installationspris på 450 euro. Till detta måste vi lägga till 23 euro i fraktkostnader, plus månadsavgiften som var 65 euro per månad. Starlink har dock genomfört den andra sänkningen av månadspriset på tjänsten och den är nu billigare. Månadspriset för en Starlink Standard Plan är nu mer moderata 40 euro per månad i Spanien med obegränsade data.

Täcker nästan hela Spanien

Hittills har det varit landsbygden och de platser dit varken fiber- eller mobilförbindelser från operatörer når perfekta att dra nytta av den här typen av anslutning. På dess officiella webbplats kan du se en karta över satellittäckningen för Internet. I Spanien är den tillgänglig i praktiskt taget hela landet utom en del av Guadalajara, norr om Lanzarote, Ceuta och Melilla.

Alternativ till fiber

Nu är Starlink ett verkligt alternativ till fiber då den förutom hög hastighet har fördelen med portabiliteten. Det går ju enkelt att ta med sig uppkopplingen då den inte är fysiskt begränsad till en plats.

Det finns en hake

”Starlink strävar efter att distribuera standarddata bland våra användare på ett rättvist sätt. Om bandbreddsmönstret konsekvent överstiger vad som tilldelats en typisk privatanvändare, kan Starlink vidta nätverkshanteringsåtgärder. Såsom att tillfälligt minska en kunds hastighet, för att förhindra eller mildra överbelastning av tjänsterna. Bandbreddskrävande applikationer, som strömmande video, spel eller nedladdning av stora filer, är mer benägna att påverkas av sådana åtgärder. ”Kunder med standardserviceplaner med höga bandbreddsbehov bör överväga att uppgradera till en prioriterad serviceplan.”.

Har man högre krav än vad som täcks av standardplanen eller om man är företagskund gäller detta.

Prioriterad åtkomstdata på 40 GB (93 €/månad), 1 TB (180 €/månad), 2 TB (360 €/månad) ) eller 6 TB (1.060 €/månad) är reserverade för företagsnivå.

Mer relaterat till internet i Spanien

Spanien får ultrasnabbt Internet i hela landet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …