Vätgaståg testkörs på hög höjd i Spanien

FCH2RAIL kör andra försöket med sin prototyp av vätgaselektriska tåg på en spansk höghöjdslinje som går på över 1.000 meters höjd.

Vätgaståg i Canfranc (1195m).
Canfranc (1195m).

Konsortiet testade framgångsrikt sin prototyp längs den branta sluttningen mellan Zaragoza (höjd 243m över havet) och den pyreneiska byn Canfranc (1195m) förra maj. Detta andra försök kommer dock att utföras helt och hållet på höjder mellan 1079m och 1061m längs en 94 km lång sträcka. Det görs för att testa tågets prestanda ytterligare och simulera olika kommersiella tjänster, enligt den spanska infrastrukturchefen på Adif. Testkörningen med vätgaståget sker på höghöjdslinjen mellan Torralba och Soria i den spanska regionen Kastilien och León.

Prototypen är en eftermonterad klass 463 Civia EMU från den spanska tillverkaren CAF och tillhandahållen av den statliga operatören Renfe. Den körs på vätebränsleceller och batterier, och producerar elektricitet från elektrolysen från tankar med vätgas ombord och syre som hämtas från luften. Denna processen ger vatten som sin enda biprodukt. Tåget kan också ta ström från luftledningar.

Det är många företag inblandade i FCH2RAIL-konsortiet.

Förutom Adif, CAF och Renfe består FCH2RAIL-konsortiet också av German Aerospace Center (DLR), Toyota, CNH2, Infrastructure Portugal (IP) och Stemmann-Technik. Projektet på 14 miljoner euro finansieras huvudsakligen av Europeiska kommissionens byrå Clean Hydrogen Partnership (tidigare FCH2 JU) och är planerat att pågå till nästa år.

FCH2RAIL vätgasprojekt

Fuel Cell Hybrid PowerPack for Rail Application (FCH2RAIL)

Mer järnvägsrelaterat i Spanien:

Spaniens höghastighetståg förändrar människors liv.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …