Spanien begränsar mobiltelefoner i skolor

Spanien begränsar mobiltelefoner i skolor, inför totalförbud eller starkt reglerar det som många lärare och föräldrar säger inte behövs.

Mobiltelefoner

Över hela Spanien har WhatsApp-grupper surrat av föräldrar som diskuterar ett av de mest splittrande ämnena i landet. Det handlar inte om kontroversiell spansk nationell politik, utan om skolor ska förbjuda mobiltelefoner.

En av de största gruppchattarna startade i Barcelona, och fick snabbt över tusen medlemmar. Den ställde frågan om mobiltelefoner skulle tillåtas i skolor eller inte. Gruppens grundare, och mamma till tre barn i skolåldern Elisabet Garcia Permanyer, sa till lokala medier att hon inte ville ge efter för normen för socialt tryck. Att när en elev väl går in i gymnasieskolan ska de få sin egen mobiltelefon.

Gruppchatten, som nu omfattar cirka 10.000 föräldrar från olika stadsdelar över hela staden. Den används för att dela information tillsammans med alla frågor som mammor och pappor kan ha om mobilanvändning. Den har också använts för att starta initiativ. Det första är ett dokument som föräldrar kan skriva under, som förbinder sig att inte köpa en mobiltelefon till sitt barn förrän vid 16 års ålder.

Enligt den senaste UNESCO-rapporten om global utbildningsövervakning har ett av fyra länder godkänt lagar som förbjuder mobiltelefonanvändning i klassrum. Det är förvisso ett hett ämne i Europa för tillfället, men inte lätt att komma överens om.

Inom Spanien har olika autonoma regioner olika tillvägagångssätt. Vissa väljer ett fullständigt lagligt förbud mot mobiler vid utbildningsinrättningar, medan andra har en mildare inställning.

Totalförbud verkar vara det enda som fungerar.

Mildare tillvägagångssätt verkar inte fungera så bra.

I år har många spanska skolor fastställt strängare regler när det gäller telefoner under lektionstid och förra veckan sa utbildningstjänstemän i Katalonien att 53 % av skolorna i regionen inför hårdare regler. Andra regioner i Spanien som har beslutat att delvis förbjuda smartphones inkluderar Kastilien-La Mancha, Galicien och Madrid.

Tomeu Bauzá Gayá, en 16-årig elev från en gymnasieskola i Palma de Mallorca, säger att elever i år inte får ta med sina apparater till skolan och att om de gör det måste dessa lämnas i en låda till slutet av dagen. Han berättade att detta är första året som sådana regler har införts. De främsta motiveringarna är att stoppa elever som tar bilder på varandra. Eller som lärare: för att förhindra att telefoner ringer, piper eller surrar under lektionen och att stoppa elever som använder sina smartphones för att fuska under prov.

”Eleverna följde helt enkelt inte reglerna”, säger Tomeu. Som tillade att ”det är synd, eftersom vissa lärare var beroende av mobiler under sina lektioner”. Tomeus skola har ett urval av datorer som kan reserveras och lånas ut till lärare under lektionstid. Men dessa räcker helt enkelt inte till för att möta det moderna samhällets digitala krav.

Att inte följa reglerna när det ges en viss grad av självstyre har lett till att regionalregeringar och lokala skolstyrelser har vidtagit extrema åtgärder. Det verkar inte finnas en tydlig vetenskaplig konsensus om effekterna av mobiltelefonanvändning på ungdomar. Men det finns vissa bevis på att det drar ner betygen och att begränsning av smartphones i skolan kan minska mobbning.

Mer om mobiltelefoner i Spanien:

Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …