Spanien fortsätter med låg matmoms

Den momssänkning på livsmedel som gjordes den 1 januari 2023 och som egentligen skulle upphört den sista juni består.

Ekonomiminister Nadia Calvino har bekräftat att Spanien kommer att behålla momssänkningen på baslivsmedel efter den 30 juni. Fram till dess att livsmedelpriserna når en ”mer lämplig nivå”. Hon ger däremot ingen indikation till hur länge momssänkningarna skall gälla.

Den första januari avskaffade den spanska regeringen mervärdesskatten helt på basvaror som mjölk, bröd, frukt och grönsaker. Samt sänkte momsen på matoljor och pasta från 10 % till 5 %. Dessa åtgärder ingick i ett paket på 10 miljarder euro för att lindra konsekvenserna av den skenande inflationen. Som i sin tur till största delen berodde på kriget i Ukraina, dessa åtgärder var avsedda att vara fram till den sista juni.

Det spanska skatteverket har uppskattat att konsumenterna har sparat 245 miljoner euro mellan januari och april på momssänkningarna.

Calvino påpekade att Spanien är ett av de länder i Europa som har den lägsta inflationen. Det har varit ett välkommet fall på 5 % under de senast e fem månaderna, en nedåtgående trend som hon förväntar sig kommer att fortsätta.

Andra åtgärder under luppen

Regeringen analyserar också en eventuell förlängning av andra åtgärder. En av de mest kontroversiella är de subventionerade biljetterna till regionala och kommunala transporter. Detta är något som många lokala förvaltningarna motsätter sig eftersom de förväntas stå för 20 % av kostnaderna. Vad som händer med dessa transporter efter den 30 juni hänger fortfarande i luften.

Ekonomiminister Nadia Calvino

”Från och med det datumet kommer åtgärden, den ekonomiska situationen och prognoserna att behöva utvärderas för att fatta det bästa beslutet”. Sammanfattade ministern ärendet, och tillade att det slutliga beslutet kommer att ligga i händerna på de regionala regeringarna och kommunerna.

Relaterade artiklar

Inflationen i Spanien minskar.

Mercadona sänker priset på 500 produkter.

Carrefour inför pristak på basvaror.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …