Tågförbindelsen med Caminito de Rey invigd

Nu är det enkelt ta sig från Málaga till den populära vandringsleden med 11 tågförbindelser på vardagar och 13 på helger.

Lokaltåg
Lokaltåget ”Cercanía” till El Chorro.

Med denna nya tjänst, som Renfe har döpt till ”Proximity Service”, kommer det att finnas 11 dagliga tåg, 5 Málaga-El Chorro och 6 El Chorro-Málaga och som utökas till 13 på helgerna. Hela resan från Málaga Centro-Alameda-stationen till El Chorro kommer att kosta 7,30 euro tur och retur, ett pris som är rabatterat med 30 %.

Således kommer lokaltågen Cercanías att förstärka en förbindelse som hittills bara kunde göras med regionaltåg, Media Distancia Málaga-Sevilla, med tidtabeller som gjorde det svårt för besökare att nå denna naturliga juvel i Guadalhorce-området.

David Lucas Parrón

Rabatten som Renfe erbjuder på biljetterna var ett krav från kommunernas sida och de hoppas att detta skall fungera som en referens för andra delar av landet. ”Denna pilotupplevelse är den första i hela landet”, betonade ministern för transport, mobilitet och den urbana agendan David Lucas Parrón, på en presskonferens under invigningen av C2-linjens expansion. Tillsammans med Malaga är en liknande tjänst är på gång i Córdoba och Murcia.

David Lucas har förklarat att förlängningen av Cercanías till Chorro nu går in i en slags testperiod för vilken det inte finns någon konkret uppskattning av hur många resenärer som kommer att använda denna tjänst. Men han har framhållit att den kommer att förstärkas om nödvändigt. Det beräknas att Caminito del Rey tar emot i genomsnitt 300.000 besökare om året.”Dessa tjänster är mitt emellan lokaltåg och medeldistans, detta är en ny upplevelse och vi måste bedöma utvecklingen”. Ministern har också bekräftat att om pilotprojektet fungerar bra så kommer dess utvidgning till andra områden inom provinsen att studeras, som till exempel till Antequera.

När resenärerna anländer till El Chorro på tåget kan de ta en pendelbuss om tar dem till ingången till Caminito del Rey, bussen går var tjugonde minut.

Mer information om Caminito del Rey, samt en informativ video finns i denna artikeln:
Tågförbindelse till Caminito del Rey.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …