Tågtrafiken normaliseras efter ovädret

Snabbtågsförbindelsen mellan Madrid och Andalusien är återställd sedan 10:30 och de strandade resenärerna kommer att ombokas.

María Zambrano i Málaga.

María Zambrano i Málaga.

Totalt 3.094 resenärer som hade en biljett för att resa med AVE från en station i Andalusien till Madrid har drabbats av incidenterna orsakade av ovädret. Bland dessa drabbade var det en stor del som skulle rest mellan Málaga och huvudstaden. Tågoperatören Renfe lovar att alla skall nu ombokas och kunna fortsätta sin resa.

Nu var det inte bara AVE tågen från Renfe som påverkades. Även de som reste med den andra höghastighetsoperatören Iryo hade samma problem eftersom de trafikerar samma spår. Deras kundtjänst har också fullt upp med att omboka sina resenärer.

Det var andra gången som Renfe försökte återupprätta förbindelsen mellan Madrid och Andalusien. Det första försöket var på måndagsmorgonen strax efter klockan åtta, de första tågen kom iväg. Men från middagstid var det förseningar och inställda tåg igen.

Mer information om regnet och dess konsekvenser:

Spanska ovädret…

Igår var det inte bara avbokningar. De lyckliga som kunde resa efter lunchtid fick utstå förseningar på upp till fyra timmar. AVE-tåget som skulle gått 14:55 gjorde det 19:45. Samtidigt som AVE-tågen 15:38 och 17:48 lämnade María Zambrano-stationen i Málaga. Skälen som Renfe gav var ”servicepåverkan som uppstår som ett resultat av stormen”. Många resenärer klagade på att telefonförbindelserna med Renfe inte fungerade.

Resorna från Madrid till Málaga påverkades också av söndagens kraftiga regn, med förseningar på över fyra timmar. Det tåg som skulle anlänt till Málaga klockan 15:08 kom fram först 19:54 och det som skulle varit framme 20:00 kom fram 22:11.

Ett trafikexempel.

Det AVE-tåg som skulle lämnat Atocha i Madrid klockan 14:00 kom i verkligheten iväg först 16:00. Men redan i Toledo var det tvunget att stanna, där blev det stående i en timme. Efter att sedan ha återupptagit färden översteg hastigheten under vissa delar av resan inte 54 km/h.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …