Tankfartyg bötfällt för oljeoperation

Spaniens sjöfartsmyndighet har bötfällt ett vietnamesiskt rederi för en överföring av olja mellan två fartyg med 120.000 euro.

Överföringen ägde rum utanför hamnen i Ceuta, men inom Spaniens territorialvatten.

Fartyget Elephant, inspekterades i den spanska hamnen Ferrol tidigare i år. Dess dokumentation visade en oljeöverföring utanför hamnen i Ceuta som inte hade anmälts till hamnmyndigheten. Sådana överföringar skall alltid vara anmälda i förväg till relevanta hamnmyndigheter, något som inte hade gjorts.

Fartyget drivs och ägs av Hung Phat Maritime Trading & Service.,Ltd, med adress: 57 Cong Hoa
Ward 4, Ho Chi Minh City. Enligt fartygets databas equasis.

Spaniens sjöfartsmyndighet, generaldirektoratet för handelsflottan, övervakar aktiviteten i Alboranhavet och Gibraltar sund för operationer av denna typen. Dessa sägs ha ökat i frekvens efter EU:s sanktioner mot rysk oljeexport på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Så här kan en oljeoperation gå till

Förra året avvisades en tanker som drevs av Maersk från en spansk hamn för att ha brutit mot EU:s sanktionsregler. Den tankern som hette Maersk Magellan (på bilden) stoppades i Tarragonas hamn från att lossa sin last av diesel. Eftersom lastens ursprungsintyg visade att den kom från den Kamarounflaggade tankern Nobel, ett fartyg som strax innan hade flaggats om från Rysk flagga.

Enligt EU:s regler skall fartyg registrerade under rysk flagg samt fartyg som har bytt från Rysk till annan flagga efter den 24 februari 2022 inte ges tillträde till EU:s hamnar.

Maersk Magellan tog emot lasten från Elephant som i sin tur hade fått den från Nobel.

Sjöfartsrelaterad artikel från samma område

Marockanska båtar tjuvfiskar i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …