Stödet för köp av elfordon utökas

Regeringen i Spanien utökar sitt elbilsstöd Moves III till att även omfatta begagnade fordon som är maximalt ett år gamla.

Elfordon i Madrid
Madrid kommun köpte 78 elbilar redan 2018.

Dessutom kan vagnparksoperatörer ansöka om bidrag för fler fordon än tidigare. Stödet handlar inte bara om elbilar utan det innefattar även andra eldrivna fordon. Som eldrivna motorcyklar, elektriska tre– och fyrhjulingar samt kommersiella fordon.

Elektriska motorcyklar
Madrid kommuns 13 första el-motorcyklar köptes in 2017.

Moves III, stöd för elfordon

Subventionsprogrammet för e-mobilitet Moves III lanserades 2021 . Regeringen öronmärkte 1,2 miljoner euro för programmet, budgeten sedan med 400 miljoner euro i slutet av 2022. Stödet begränsades till en början till nya el- och hybridfordon: Upp till 7.000 euro för elbilar, upp till 9.000 euro för en elektrisk skåpbil, eller upp till 5.000 € för plug-in eller elhybrider.

Elbilsägare kan nu ansöka om bidrag, även om bilen är begagnad. Dock bara om den inte är äldre än 12 månader. National Association of Vehicle Sellers and Repairers (GANVAM) kallade åldersgränsen ”otillräcklig”, rapporterar lokala medier.

Stödet för köp av elfordon.

Kritik mot stödet för elfordon

”Om regeringen vill göra elbilar till ett prisvärt alternativ för majoriteten av medborgarna är det nödvändigt att utöka stödet till 36-månadersmodeller”, skriver föreningen. ”En toppmodern elbil med det maximala incitamentet som tillämpas kan kosta cirka 40.000 euro, medan en tre år gammal modell kan kosta 50 procent mindre.”

Dessutom ökade regeringen det maximala antalet subventionerade fordon per sökande från 50 till 250 enheter för att främja förnyelsen av offentliga och kommersiella flottor. Dessutom kommer återförsäljarna att kunna sälja fler demonstrationsbilar. Gränsen höjdes från 30 till 90 fordon. Den högsta tillåtna åldern för dessa demonstrationsbilar kommer att öka med tre månader, vilket innebär att de kan vara upp till ett år gamla.

Officiellt dokument från regeringen

Den som vill motionera sin spanska kan läsa den officiella texten här: miteco.gob.es (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).

Relaterade artiklar

Bränslepriserna i Spanien – bidragsmöjligheter.
Många bilar i Spanien är för gamla.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …