TEMA: Torremolinos EuroPride 2027

Bar Havbana

BAR HAVBANA · Vi ställer upp för varandra

Peter Pruis vandrade in till Spanien från Holland, det är nu 17 år sedan och därefter har mycket hänt. Peter och hans pojkvän hade tankar på en bar eller restaurang i Marbella men valde Torremolinos, ett beslut som Peter aldrig har ångrat. Pojkvännen är en avslutad historia men kärleken till Torremolinos blomstrar. Peter började sin restaurangbana på El Gato Lounge i Torremolinos men hade en längtan efter något eget, en drinkbar där dansande snygga bartenders serverade supergoda drinkar samtidigt som de charmade byxorna av gästerna, såväl kvinnor som män. 

I dag bor Peter (54 år) i ett hus tillsammans med sin nya pojkvän och driver nu den flotta baren Havbana i exklusiva området Pueblo blanco tillsammans med två andra vänner. 

Peter Pruis, bar Havbana.
Holländaren Peter Pruis äger flotta Havbana.

 EuroPride skulle betyda mycket för Torremolinos. Om ansökan går igenom finns alla förutsättningar för att hålla ett sådant event i staden.

Flott bar i Pueblo blanco

År 2023 öppnade Havbana och utvecklingen av den nya verksamheten har gått mycket bra och Peter är störtförtjust i kvarteret Pueblo blanco som är byggd i gammal spansk traditionell stil. Det är som att kliva in i en romantisk film säger Peter, med sina kulörta lampor, vitmålade husväggar och trånga gränder. Här är vi lyckliga säger Peter. 

På frågan om han kan tänka sig att flytta tillbaka till Holland på ålderns höst men på den frågan får jag ett blankt nej till svar. Jag skulle kunna tänka mig att åka till Holland och stanna över sommaren, som är en vacker årstid med alla blommor och jag älskar trädgårdarnas grönska. Det vore fantastiskt om det fanns ett boende för äldre HBTQ-personer i Torremolinos. På ett sådant boende skulle jag vilja bo när jag blir riktigt gammal, det skulle vara underbart säger Peter. 

– Jag känner mig trygg här i Torremolinos och de företagare som driver barer och restauranger i Pueblo blanco ställer upp för varandra, det betyder mycket för oss. Som företagare är vi även medlem i Gay Business Association Torremolinos vilket ger oss insyn och ett bra samarbete.

Jag ställer frågan om EuroPride till Peter och svaret är givet, EuroPride 2027 skulle betyda mycket för Torremolinos. Om ansökan går igenom finns alla förutsättningar för att hålla ett sådant event i staden, säger Peter. Vi har hotellrum och restauranger så att det räcker till och blir över. Torremolinos borgmästare Margarita Del Cid är mycket aktiv i dessa frågor, hon är tillgänglig och driver frågor, jag förstår varför just hon är borgmästare.

Jag ställer en sista fråga till Peter om det något mer som Peter vill förmedla när det gäller staden Torremolinos. Peter tänker en stund och säger, det finns en genuin spansk identitet i staden Torremolinos som inte finns på någon annan turistort i Spanien. Tack för intervjun säger jag till Peter och vandrar ut från Pueblo blanco. Ett kvarter med vita byggnader, krukor på väggarna, kulörta lyktor och som lätt kan liknas med en kuliss från filmen Mamma Mia!

Bar Havbana

Alla artiklar under temat Torremolinos EuroPride 2027 finns i vårt arkiv under taggen: EUROPRIDE.


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Mental träning för golf.

Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer

Golf är mycket mer än bara en fysisk prestation – det är en sport som …