TEMA: Torremolinos EuroPride 2027

PASAJE BEGONIA & LA NOGALERA · Om livet som gay i Francos Spanien

Jag väntar vid Torremolinos station, spänd av förväntningar inför mötet med den person som kan berätta historien från allra första början. Historien om hur stadens gayliv blev till under Franco-tiden, hur den blomstrade och sedan brutalt släcktes ner den 24 juni 1971. 

GINO FELLEMAN kommer sakta gående emot mig, en äldre man på sextiosju år men med ett pojkaktigt utseende. Jag bjuder in till en fika på Café Vanilla och vi sätter oss på caféets bakgård för att i lugn och ro samtala om hur allt startade en gång på 60-talet. Jag vill veta allt och har många frågor, om eventuella skandaler och vilka var de berömdheter som familjen umgicks med och hur var det att växa upp med två mammor?

Gino föddes som det tredje barnet av Marga Samsonowski och pappa Pete Felleman 1956 i Amsterdam. Marga och Pieternella ”Pia” Beck träffades redan på 40-talet och de var ett par när Marga 1956 väntade Gino. Det var en förälskelse som skulle hålla hela livet ut.
Marga och Pia var båda födda samma år 1925 och de avled under samma år 2009. Jag märker att Gino lever för minnena och han brinner för att berätta om allt som har hänt och jag måste be honom att slå av på takten då allt ska skrivas ner för att vi ska förstå hur det började.

Pia som var berömd jazzpianist turnerade mycket i hela Europa och besökte även Stockholm på sin turne. På 50-talet spelade Pia på Chicagos berömda jazzklubb Blue Note och Pia turnerade även i hela Amerika och i Kanada med The Pia Beck trio och har lämnat efter sig ett stort antal inspelningar på skiva. Marga och Pia möttes 1956, de reste tillsammans och Marga var inte bara Pias partner utan även stöd under alla turnéer. När Gino var åtta år flyttade familjen till Torremolinos och det var förutom Pia, Marga och Gino även Ginos två bröder som i en röd Dodge gjorde uppmärksammad entré i Torremolinos där Pia öppnade jazzklubben Blue Note. 

Gino Felleman, familjefoto
Gino med sin mamma
Marga Samsonowski och
hennes partner, världsberömda
jazzpianisten Pia Beck (i mitten) 
på klubben The Blue Note

Jag var bara ett barn men vet att Frank Sinatra, John Lennon, Grace Jones, Artur Rubenstein, Amanda Lear, Helmut Berger, Ava Gardner och Lola Flores ibland besökte klubben för att träffa Pia och ofta sjöng de tillsammans.  

Sextiotalets gaykvarter blev öde

Pasaje Begona i närheten av La Nogalera var på den tiden stadens gay-kvarter och där fanns ett antal barer som i dag tyvärr är stängda och tyvärr inte kan öppnas igen på grund av bristen på nödutgångar.
På väggarna utanför har en renovering gjorts och ett flertal graffiti målningar ska visa hur det var när det begavs sig och jag öppnar för frågan som jag längtat efter att få ställa, vilka var det som rörde sig i er krets och vilka umgicks familjen med? Gino skrattar till och svarar, alla ville komma till The Blue Note för att sjunga med Pia Beck. Jag var bara ett barn och fick inte komma till klubben mer än en dag i veckan, så var reglerna och mina mammor tyckte att skolan var viktigare. Men det var ett stort antal kända namn som ibland besökte The Blue Note. Jag var bara ett barn men vet att Frank Sinatra, John Lennon, Grace Jones, Artur Rubenstein, Amanda Lear, Helmut Berger, Ava Gardner och Lola Flores ibland besökte klubben för att träffa Pia och ofta sjöng de tillsammans.  

Det var en lycklig tid för oss och för mig var det inget märkligt att ha två mammor, det var en självklarhet. Jag har alltid älskat djur och i dag driver jag ett skyddat hem för hundar i bergen ovanför Málaga. På min gård har jag i dag tolv hundar, sju katter, två papegojor och två ankor till vilka jag även byggt en pool. Det är ett Zoo uppe bland bergen och jag älskar mina djur och har alltid gjort det. Jag tycker speciellt mycket om åsnor och när jag fyllde nio år fick jag en åsna i present av Pia och Marga. Min dröm har varit att utbilda mig till veterinär men tyvärr blev det bara en dröm.

Skolan var en plåga för mig och jag var ständigt mobbad för att det inte var normalt med två mammor. För mig var det den mest normala tillvaro men på grund av mobbningen var skolan något som jag hatade. I Spanien styrde General Franco som var politiker på yttersta högerkanten, inte konstigt att tillvaron kändes och var mycket hotad.
När Internationella skolan i Fuengirola öppnade och jag som elvaåring kunde börja där öppnade sig en helt annan tillvaro. Men det värsta hade ännu inte hänt, det som öde-lade hela Pasaje Begona. 

På 60-talet kom grupper som Beatles och The Rolling Stones och jazzmusiken hamnade lite i bakvattnet.
Klubbarna i Pasaje Begona hade haft lite problem med ordningsmakten. Det var inte riskfritt på den tiden att vistas i gaykvarteret och många kände sig förföljda. Många räder hade gjorts mot klubbarna av polisen och till slut valde Pia Beck att sälja sin älskade klubb The Blue Note. Pasaje Begona som skulle vara en fri plats mitt i diktaturen var den plats som nu var mest bevakad. Och den 24 juni 1971 slog polisen till med all kraft och registrerade 300 personer varav 114 personer sattes i fängelse och sedan deporterades till sina respektive hemländer. De som deporterades var turister på besök i Spanien. Gino berättar med dämpad röst vidare, efter den räden förändrades allt och Pasaje Begona blev en tom och ödslig plats. 

Gino är tyst och tänker en stund och ser mig i ögonen, tänk när Pia var på toppen av sin karriär och ville flytta till Los Angeles men Marga satte stopp för den flytten, hon ville inte så långt bort. Pia föreslog därefter Mallorca men Marga ville inte bo på en ö och då blev det Torremolinos. Och det var här som de fick sluta sina dagar. Jag berättar för Gino om boendet för äldre HBT-personer i Stockholm och frågar hur han själv ser på framtiden. Gino hyllar idén om att bo tillsammans med äldre på ålderns höst, en plats där man får dela sin historia och känna social samvaro ända till slutet. Och jag kan inte tänka mig att flytta tillbaka till Amsterdam, det är i Málaga som jag vill vara när slutet närmar sig, säger Gino. 

Pia Beck bedömdes som en av de bästa jazzpianisterna i världen och var även den första artisten som öppet erkände sin homosexualitet. I Nederländerna hyllar man fortfarande Pia Becks minne och en av Amsterdams broar har fått sitt namn efter Pia Beck. Gino känner sig stolt över sina två mammor som stod upp för allas rätt att älska den man vill. 

Den första juni 2009 avlider Marga Samsonowski och inte långt därefter den 26 november även Pia Beck. Då hade de haft ett kärleksfullt förhållande i mer än 50 år och en umgängeskrets som de flesta bara kan drömma om. Trots att det nu är många år sedan Marga och Pia gick bort får Gino något blankt i ögonen när han berättar om deras sista tid tillsammans. De var båda 84 år gamla när de gick bort och deras stora önskan var att få vila bredvid varandra. Och det fick de göra tack vare sin gemensamma son Gino. 

Gino i en bil i Torremolinos
Gino kör Pias bil från 1990

Ett sista tecken

En tidig morgon går Gino ut på en klippa i Torremolinos med två urnor, i urnorna ligger askan från hans två mammor. Gino vänder blicken upp mot himlen och ser två stora måsar som svävar runt ovanför honom. Gino strör askan i havet, ser den skingras i vågorna och när han tittar upp mot himlen ser han att de två måsarna är borta. Gino är säker på att det var ett tecken. Pia och Marga tog ett sista
farväl och flög sedan tillsammans in i evigheten.

Alla artiklar under temat Torremolinos EuroPride 2027 finns i vårt arkiv under taggen: EUROPRIDE.


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Kolonilotter för odling.

Varför se på film när du kan odla bio?

Kliar det i dina gröna fingrar på ett sätt som balkongens blomkrukor inte kan mildra? …