TEMA: Torremolinos EuroPride 2027

Daniel på Café Vanilla.
Halvsvensken Daniel på Café Vanilla.

CAFÉ VANILLA · Jag trivs så bra bland mina gayvänner

I Benalmádena bor halvsvenske heterokillen Daniel 34 år med sin fru och dotter. För åtta år sedan erbjöd en god vän Daniel ett arbete på Vanilla, ett välbesökt gay-café i kvarteret Nogalera och där har han blivit kvar sedan dess. Daniel är som han beskriver det ”made in Sweden” men född i Málaga, även Daniels svenska mamma bor i Benalmádena. 

När jag frågar Daniel hur det känns att som heterosexuell vara anställd på en av Torremolinos mest kända gay-café svarar han, jag känner mig mycket bekväm i situationen och trivs så bra tillsammans med mina fantastiska gay-vänner. Daniel säger vidare att han älskar det mångkulturella livet och atmosfären i Torremolinos. Och liksom Peter Pruis på Havbana lovordar han borgmästaren som ofta är synlig i olika sammanhang rörande HBTQ-rörelsen i staden. Daniel är säker på att stadens borgmästare vill dra mer besökare och boende till Torremolinos och därav det stora engagemanget. Daniel håller tummarna för att EuroPride ska hållas i staden men tycker att det är synd att de har flyttat Pride-firandet till en annan plats i Torremolinos. Det hade varit bättre om allt firande hade varit precis i närheten av Nogalera och nära gaykvarteren som sträcker sig från La Nogalera till Rituals hotell. Vidare hoppas Daniel på en utveckling av det stora torget i La Nogalera, förut var det en levande plats med träd, nu är det en anonym plats som inte är så tilltalande. 

Många nordbor

I motsats till samarbetet mellan olika aktörer i Pueblo blanco säger Daniel, i Nogalera har vi inget samarbete mellan klubbarna eller barerna och det känns tråkigt. Många är också lite ”märkliga” i sin attityd tycker Daniel och de inbjuder inte direkt till samarbete. Men vilka är då dom gäster som kommer till Vanilla? Det är tyskar, svenskar, finnar och många danskar som besöker det centrala caféet berättar Daniel. Det blir en spännande blandning och det är utmanande att få använda språkkunskaperna tycker Daniel. Tyvärr är det inte så många kvinnor som besöker oss säger Daniel och han upplever inte att det finns så många lesbiska i Torremolinos. Jag frågar varför det är så och då säger Daniel att det verkar alltid ha varit männen som har dominerat Torremolinos gayscen.

Hur ser du på Sverige, har Sverige och svenskarna en plats i ditt hjärta frågar jag? Jag älskar Sverige säger Daniel och får ett utryck av längtan i blicken, min morfar och mormor bor på landet utanför Uppsala på en liten plats som heter Örsundsbro. Där finns det underbar natur och alla djur bidrar till en mycket lantlig idyll. Då kan du tänka dig att flytta till Sverige eller är Torremolinos gaykvarter sista stationen? Vet inte svarar Daniel, God knows! Man kan aldrig veta vad som väntar i framtiden.

Alla artiklar under temat Torremolinos EuroPride 2027 finns i vårt arkiv under taggen: EUROPRIDE.


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …