TEMA: Torremolinos Europride 2027

MEN'S BAR

MEN’S BAR · Den nakna sanningen

I början av åttiotalet var jag i tjugoårsåldern, livet skulle levas fullt ut och mottot var ”We are going to live forever and we are going to learn how to fly”. Tillsammans med min bästa kompis Lars Lindberg, son till den kände svenske formgivaren Stig Lindberg körde vi partyracet i Torremolinos och Marbella. I den nercabbade sportbilen strömmade musiken ur högtalarna och vi älskade Laura Branigans ”Self Control” och vi körde snabbt på den kurviga vägen från Fuengirola till Torremolinos. Målet var barerna och klubbarna i kvarteret La Nogalera. 

Katakomberna

Men’s Bar var då den mest ”förbjudna klubben” där saker som inte kan nämnas här, hände i det som då kallades ”katakomberna”. I dag drivs klubben av Carlos Román 55 år och César de Santos 48 år som 2014 köpte baren, de byggde om lokalen och idag driver de även klubben Bacchus Bear Bar. Carlos är även vice ordförande i föreningen Gay Bussines Association i Torremolinos, där för närvarande 28 företag är anslutna, berättar César och vi har en personalstyrka på elva personer på våra två barer. Vi behöver inte någon anställd dörrvakt och det visar på hur tryggt det är i Torremolinos gaykvarter.

MEN'S BAR i Torremolinos.
César De Santos och Carlos Román driver idag klubben

Men’s Bar var då den mest förbjudna klubben där saker som inte kan nämnas här,
hände i det som då kallades katakomberna.

I den här delen av artikeln som handlar om Men’s Bar vill jag visa den nakna sanningen om hur gaylivet blomstrade på det glada 80-talet, innan HIV lade locket på. Bilderna som publiceras är ocensurerade och visar på män som har sex med män. Det är en akt som handlar om ett ömsesidigt utnyttjande och utan pengar involverade. Jag har förståelse för att många kan se detta som ett förkastligt beteende och jag vill kommentera att jag inte rekommenderar den här typen av sexuell kontakt, däremot har jag en absolut förståelse för att denna företeelse förekommer. Och jag var själv där i början av 80-talet för att nyfiket se vad som hände i de underjordiska gångarna.

Carlos och César har varit ett par i 22 år och levt tillsammans som gifta i 14 år. De bor i ett hus i Torremolinos och har ingen tanke på att flytta till en annan plats. César berättar att de i framtiden hoppas på att kunna bo tillsammans med andra äldre gaymän i ett gemensamt hus i Torremolinos. Det skulle kännas tryggt att bo så när man är gammal säger César. Både Carlos och jag är så lyckliga här och vi älskar vårt jobb. César berättar att han älskar sitt arbete i baren men att han ofta ser med avund på gästerna och att han ibland gärna skulle vilja se sig själv som gäst på sin egen bar. Jag frågar varför? Ibland är det sex utanför bardisken och då är jag hellre gäst, svarar César och skrattar. Det finns bara en bar som Men’s Bar. 

Alla artiklar under temat Torremolinos EuroPride 2027 finns i vårt arkiv under taggen: EUROPRIDE.


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Mental träning för golf.

Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer

Golf är mycket mer än bara en fysisk prestation – det är en sport som …