Turismen på Costa del Sol slog rekord 2023

Den sydspanska destinationen tog emot 14 miljoner turister vilket är 9,4 % fler än 2022 och en miljon fler turister än rekordåret 2019.

Reyes Magos på Costa del Sol,

Från och med nu kommer 2023 att vara riktmärket både i antal besökare och i intäkter, samt i lönsamhet och skapande av jobb ”. Proklamerade presidenten för Costa del Sol Francisco Salado under ett framträdande där turist- och provinsrådet offentliggjorde den traditionella årliga balansen.

I samma anförande förklarade Salado att ”intäkterna som genererades av turismverksamhet översteg också betydligt de tidigare rekordåren. Det blev 19.137 miljoner euro mer än 2022 (+12%) och 5.000 miljoner euro mer än 2019”.

Utbudet av turistboenden har ökat kraftigt.

Francisco Salado

Provinspresidenten specificerade också att ”från och med december 2023 är det reglerade utbudet av turistboende, inklusive bostäder för turiständamål, med 580.428 bäddar 14,7 % högre än 2022. De uppskattade 11,1 miljoner passagerarna som anländer till Malaga Costa del Sol flygplats fram till december, representerar 21 % fler än de som gjorde det 2022,” tillade han.

Han lyfte också fram att ”ökningen med 7,8 miljoner av resenärer som bor i reglerade anläggningar, och de 29 miljoner övernattningar som genereras av dessa. Detta eftersom de involverar 640.000 fler resenärer och 2,2 miljoner övernattningar som genereras av dessa turister. Den genomsnittliga beläggningsnivån ökar också med tre procentenheter till 61,4% och den genomsnittliga vistelsen förblir densamma, vilket är 3,32 dagar”, tillade han.

Dessutom framhöll Salado att ”tillväxten av kryssningspassagerare har varit spektakulär, med 522.000 passagerare, vilket är 52% fler än 2022”. Salado konstaterade också att ”sysselsättningen har ökat med 4,1 % jämfört med 2022, med 128.430 personer anställda i turistsektorn. Allt enligt Active Population Survey”.

Den internationella marknaden står för ökningarna.

Salado tillskrev ”nyckeln till dessa goda resultat” till det ”extraordinära beteendet på den internationella marknaden”. Vilket har kompenserat för en liten nedgång i nationell turism: ”Efter ett extraordinärt 2022 minskade inhemska resenärer i hotell och lägenheter med 3,4 % fr.o.m. januari till november 2023, jämfört med 2022”.

Istället har ”internationella resenärer ökat sin ankomst till hotell och lägenheter med 9,9 % under den analyserade perioden.” ”Jag vill särskilt lyfta fram återhämtningen på den tyska marknaden, med en ökning på 24,7 %”, sa Salado. Sedan nämnde han ”en annan stor förbättring med 4,2 % på huvudmarknaden som är resenärerna från Storbritannien”. Andra länder av stor betydelse är Nederländerna (+4,9 %), Frankrike (+12,1 %), Irland (+13,8 %), Italien (+33 %) och USA ( +26,6 %).

Planen för 2024.

Salado förklarade att Costa del Sols handlingsplan för 2024 ”inkluderar specifika åtgärder för att främja ankomsten av turister från USA och Kanada. Det ska ske genom att förstärka förbindelserna med Costa del Sol. Vi har direktflyg till New York” påminde Salado. Han åtog sig att ”fortsätta att arbeta” för att få fler flyg mellan Málaga och andra städer i Nordamerika.

I år kommer Turismo Costa del Sol att genomföra cirka 200 reklamåtgärder, riktade mot dess huvudmarknader.

Under 2024 kommer Costa del Sols turistbudget att vara 15 miljoner euro, och 10 av dem kommer att tilldelas marknadsföring och turismfrämjande åtgärder. Av detta sistnämnda belopp kommer ”7,1 miljoner euro att gå till turismmarknadsföring. Med en post på 4,6 miljoner euro för åtgärder i flera segment, vilket inkluderar marknadsföring av Costa del Sol på mässor och workshops”.

Denna budget inkluderar medel för affärsturism inom segmentet som kallas MICE och för lyxturism med 489.000 euro respektive 600.000 euro. Likaså kommer 1,2 miljoner euro att allokeras till golfturism.

En brasklapp blev det också.

Francisco Salado omgiven av Antonio Díaz och Margarita del Cid.
Francisco Salado omgiven av Antonio Díaz och Margarita del Cid.

Salado framhöll också att vi kan inte bara lita på oss själva för allt står inte inom vår kontroll.

”2024 kommer med många osäkerheter, på grund av inflationskrisen och de två krigen som ger spänningar på den internationella scenen. Men även med ett stort hot: torka”.

Om torkan består och behöver betydande lösningar vidtas för att garantera vattenförsörjningen. Om det inte regnar och om vi måste förlänga restriktionerna då sommaren kommer, då kan vi gå från att ha det bästa året i vår historia att få ett mycket dåligt år. Med allt vad det innebär för ekonomin inte bara i Málaga utan också för Andalusien och Spanien”.

”Vi kan inte sätta den här branschen och allt den genererar på spel på grund av bristande planering och nödvändiga investeringar”. Betonade han, och lade med det till ett politiskt budskap till sina argument.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …