Fler hotell öppna på Costa del Sol i vinter

Efterfrågan på resor till Costa del Sol även under vinterns lågsäsong är så stor att fler hotell än någonsin håller öppet i vinter.

Hard Rock hotel i Marbella.
Ett välkänt hotell i Marbella.

Aehcos hotellägarförening på Costa del Sol har påpekat att bara 25 hotell i Málagaprovinsen kommer att stänga i vinter. Det är ungefär hälften så många som förra året. Och de hotell som har valt att stänga underlågsäsongen stänger mycket senare än vanligt på grund av stor efterfrågan.

Av de hotell som har stängt stängde en tredjedel på grund av förbättringsarbeten eller stora reformer som det femstjärniga hotellet Don Carlos i Marbella. Det exklusiva hotellet öppnar igen först 2025 efter en mycket omfattande renovering.

Javier Hernández

Aehcos vicepresident Javier Hernández sa att årets högsäsong hade förlängts på grund av varmare temperaturer än vanligt på hösten. De flesta hotell som stängde i november noterade bra resultat den månaden, tillade han. Data från Spaniens nationella statistikinstitut INE visade att Málagaprovinsen registrerade 2.184.382 övernattningar under oktober och november i år. Det är en ökning med mer än 221.000 jämfört med samma period 2019.

10.800 färre bäddar.

Stängningen av 25 hotell denna lågsäsong tar bort 10.800 bäddar från marknaden. Vilket är cirka 11,4 % av de totalt 94.600 hotellsängarna som är registrerade hos hotellarbetsgivarnas förening. De flesta hotell som har stängt kommer att vara stängda till slutet av februari och resten öppnar i början av mars. Historiskt sett brukar hotell på Costa del Sol hålla stängt från oktober till strax innan påsk.

Torremolinos och Marbella.

Många av de stängda hotellen ligger i Torremolinos, en av Málagaprovinsen destinationer som har haft störst efterfrågan i år. Samt i Marbella, Benalmádena och Estepona. Samtidigt är det få som har stängt i Málaga, eftersom huvudstaden på Costa del Sol tar emot besökare som reser för jultillställningar och andra festligheter. En ytterligare indikation på detta är att bokningsläget på flyg i december är rekordhögt.

Effekt av klimatförändringar.

Experter har sagt att klimatförändringarnas inverkan börjar sätta sin prägel på Málagaprovinsen och bidrar till en förlängd högsäsong. Den intensiva högsäsongen var tidigare begränsad till perioden från midsommar till 15 september.

Varmare temperaturer på hösten jämfört med extremt höga temperaturer på sommaren var en stor faktor för när brittiska turister planerade sina besök på Costa del Sol i år. Enligt Storbritanniens resebranschorganisation ABTA, fick värmeböljor och stigande temperaturer i södra Spanien brittiska turister att resa senare under säsongen. Denna trend kommer att fortsätta nästa år eftersom många har angett att de föredrar att resa i september eller oktober istället för juli – augusti.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …