2023 är det torraste året i Málaga på 150 år

Med bara 179 liter per kvadratmeter hittills i år kan det redan nu sägas att det är det torraste året sedan mätningarna startade 1872.

La Cañada de los Pájaros, torka.
La Cañada de los Pájaros, Huelva.

Det är visserligen ett par dagar kvar på året men det finns inga antydningar till att det skall komma något regn före årsskiftet. På Málaga flygplats har det mätts upp 179,3 liter per kvadratmeter i år. Statens meteorologiska byrås officiella register startade 1942 men akademiska institutioner i Málaga började mäta redan 1872, det vill säga för 150 år sedan.

Det näst torraste året var 1922 då kom det 196 l/m2, sedan kommer 2019 med 204,6 l/m2, följt av 1985 med 266,4 l/m2.

Det våtaste året som har registrerats i officiella register var 2010, då uppmättes 1.240 l/m2 på flygplatsen.

Provinsnivå

Jesús Riesco Martín.

Som nämnt ovan startade mätningarna på flygplatsen 1942, men mätningarna ute i provinsens kommuner kom inte igång innan 1961. Data från provinsens stationer är inte sammanställda förrän om en vecka. Men underhandsuppgifter tyder på att de är än mer alarmerande. Direktör Jesús Riesco MartínAemets meteorologiska center i El Cónsul säger att: ”Eftersom det finns provinsdata från 1961 så är 2023 troligen det torraste året som uppmätts.” -Men det är med stor sannolikhet inte bara den torraste utan också den varmaste, tillägger han.

Januari 2024

På frågan om vad som kommer att hända i januari medger ansvariga att det fortfarande råder stor meteorologisk osäkerhet. Den goda nyheten är att den europeiska modellen (som är den mest använda) ger en sannolikhet för nederbörd över genomsnittet. Detta gäller för hela Andalusien och den förutsedda regnperioden förväntas börja från trettondagshelgen. Men som alltid så är prognoser längre än tre dagar i förväg inte helt pålitliga.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …