Två personer drunknade i vin

En tragisk arbetsplatsolycka har inträffat på en vingård i Lanciego i Baskien, två män drunknade i ett jäskar och en tredje skadades.

Lanciego
Lanciego.

De omkomna har namngetts av lokala medier som Gerardo Jubera (60) och Felix Crespo (61) och de var enligt uppgift svågrar. Det rapporterades att Jubera kontrollerade jäsprocessen för vinet i ett lager när han halkade och föll i karet på söndagen. Sedan rusade Crespo för att hjälpa honom men båda männen dog efter att ha förlorat medvetandet av koldioxiden som bildas i jäsningsprocessen.

En arbetare på vingården, en 31-årig man försökte rädda dem men blev även han medvetslös av koldioxiden, dock utan att falla i karet. Han överlevde efter att grannar hade lyckats vädra ut koldioxiden och sen dra ut honom. Mannen fördes med helikopter till Logroño San Pedro-sjukhuset, han är vid medvetande och under observation. Enligt borgmästaren i Lanciego, Itziar de Álava Martinez. Borgmästaren tillade att de två avlidna männen var välkända i staden och att deras död har gjort lokalbefolkningen djupt chockade.

Sådana här olyckor är vanligare än vad man kan tro.

Olyckor som dessa är överraskande nog inte sällsynta och tidigare i september hittades en annan vinmakare i Italien död liggande på mage i en kar med prosecco. Han svimmade också av jäsgasen, efter att ha räddat sin kollega från samma behållare. Marco Bettolini hoppade in i tanken när han såg att kollegan Alberto Pin hade svimmat på vingården Ca’di Rajo i provinsen Treviso. Han lyckades rädda sin kollega men han övermannades sedan av koldioxiden och kollapsade i tanken. Tyvärr fanns det då ingen som kunde rädda honom.

Jäsgas – koldioxid.

Koldioxid CO2 är vid rumstemperatur en färglös gas som vid låga koncentrationer är både lukt och smaklös. I höga koncentrationer smakar den däremot surt och sticker i näsan. Gasen är inte giftig men är tyngre än luft och undantränger därför syret, vilket ger kvävningsrisk i trånga utrymmen. Koldioxid kallas i vardagligt tal oftast för kolsyra, bubblorna i läsk och öl är gasformig koldioxid löst i vätskan. Koldioxid bildas vid förbränning samt av vissa aeroba organismer, t.ex. jästsvampar.

Mer som berör Baskien.

Spaniens begäran om fler EU-språk avvisas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gripen kvinna.

Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan …