Vad som händer i Spanien i maj 2024

I Spanien händer mycket mer i maj än bara förstamajfirande, vi tar här upp lite av vad som händer för övrigt i landet.

1 maj i Barcelona.
1 maj i Barcelona. Foto: Goelro, CC.

1 maj är helgdag i hela Spanien.

Día Internacional de los Trabajadores eller arbetarrörelsens internationella högtidsdag i Spanien är en allmän helgdag i Spaniens 17 autonoma regioner. År 2024 infaller 1 maj på en onsdag mitt i veckan och någon valborgsmässoafton finns inte i Spanien. Skolor och de flesta arbetsplatser är stängda. De flesta butiker är också stängda, men de får hålla öppet så alla håller inte stängt. Restauranger och barer har normalt sett öppet eftersom det är en dag när många går ut och äter.

2 maj är helgdag i Madrid.

Den andre maj firas den dagen 1808 då befolkningen reste sig mot Napoleons trupper i det spanska självständighetskriget. Startskottet till kriget var 2-maj revolten i Madrid och som många säkert vet slutade Napoleons välde med att Napoleon besegrades. Skolorna håller stängt och gatorna i Malasaña kommer att fyllas med konst, musik, dans och evenemang för att markera Dos de Mayo. Dessutom blir det scener uppsatta på Plaza Commendadores, Conde Duque, Plaza San Ildefonso.

Turisterna strömmar till.

Även om maj officiellt bara är i början på turistsäsongen i Spanien så innebär det normalt sett fina vädret början på de stora turistankomsterna. Maj är en trevlig månad i Spanien, med sol och värme utan hetta och inte lika fullt med semesterfirare som högsäsongen juli – augusti. Dessutom är framförallt priser på boende lägre än under högsäsongen.

Ministeriet för industri och turism förväntar sig en ökning av antalet turister i maj, 9,49 miljoner förväntas anlända i maj. Det är 14 procent mer än samma månad 2023, enligt prognoser från Turespaña. Det uppskattas att turister kommer att spendera nästan 12.000 miljoner euro i maj 2024, en ökning med cirka 22 procent jämfört med samma period förra året. Några tips inför bokningar av turistboende.

Flygplatsen i Vigo stänger för renovering.

Vigo i Galicien kommer att vara utan fungerande flygplats under nästan hela maj. Det är omfattande ombyggnadsarbeten på landningsbanan som gör att flygplatsen håller stängt från den 6:e till den 30:e maj. Det är en investering på 30 miljoner euro för att rätta till den 2.400 meter långa slitna landningsbanan.

Barcelona flygplats får två intressanta flyg.

Två exklusiva internationella flyg från Barcelona Barcelona-El Prat flygplats tillkommer. De lanserar en exklusiv rutt direkt till Hanoi, Vietnams huvudstad. I maj kommer Vietnam Airlines att genomföra två specialflygningar, enligt kontot Aeroinfo Barcelona-El Prat på X (tidigare Twitter). Den första flygningen kommer att äga rum den 1 maj och den andra den 8 maj. Hittills har bara dessa två flygningar annonserats och det finns inga garantier för framtida flyg direkt mellan Barcelona och Vietnam, så är du intresserad så passa på nu.

Regionalval i Katalonien.

Kataloniens president Pere Aragonès meddelade i mitten av mars att han upplöser den spanska regionens parlament och kommer att utlysa förtida val, efter att hans förslag till budget förkastats. Det innebär att nyvalet kommer att hållas den 12 maj, ursprungligen var de planerade till början av 2025. Den 2 maj är sista dagen för att begära en poströstning, medan den 6 maj är sista dagen att poströsta. Den 10 maj slutar valkampanjen vid midnatt och sedan är den 12 maj själva valdagen. Till skillnad från i Sverige så innebär nyval i Spanien alltid att en helt ny full mandatperiod inleds.

Ny medicin mot fetma.

Från den 1 maj kommer ett av de mest efterlängtade läkemedlen för att bekämpa fetma att bli tillgängligt i Spanien. Den har utvecklats av Novo Nordisk och heter Wegovy. Det danska företaget har varnat för att ”med tanke på den oöverträffade höga globala efterfrågan på Wegovy kommer leveransen av detta läkemedel att utföras på ett begränsat och ansvarsfullt sätt i varje land. Det ingår för närvarande inte som en del av det nationella hälsosystemet, varför det inte blir några subventionerade priser. Det nya läkemedlet är en fysiologisk regulator av aptit och kalorier och hanterar receptorer i hjärnan.

Hjälp för unga och barnfamiljer att köpa bostad.

Från maj kan bankerna hjälpa unga och barnfamiljer att köpa bostad genom att ge dem tillgång till statligt stödda bolån. Denna åtgärd kommer att tillåta cirka 50.000 förmånstagare att få tillgång till bolån på förmånliga villkor. Med möjlighet att finansiera upp till 100 procent av sin första bostad. Det kommer att vara tillgängligt för alla under 35 år med en årsinkomst under 37.800 euro brutto. Samt för familjer med barn, förutsatt att de inte har köpt en bostad tidigare.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …