Vädret i Spanien 30 april – 5 maj 2024

Väderprognosen för vecka 18 tyder på att inledningen av maj blir både blötare och svalare än normalt men det bättrar sig fram till veckoslutet.

Villafranco del Guadalhorce firar sin romeria den 1 maj varje år vid Rio Grande. Här en bild från 2019.

Avslutningen på förra veckan var i stort sett som prognosen lovade med efterlängtad nederbörd på flera håll. Inledningen på denna veckan blir blöt och sval på de flesta platserna, till och med Kanarieöarna kan få moln och någon skur. Det för årstiden ovanligt blöta och svala vädret fortsätter över valborgsmässoafton och första maj innan det stabiliserar sig mot slutet av veckan.

Tisdag den 30 april.

Väderprognos 30 april 2024.
30/4-2024.
Kanarieöarna.

På nordöstra delen av fastlandet och på Balearerna fortsätter det instabila vädret med moln, regn och blåst som kan vara kraftig i byarna. Resten av fastlandet får mindre moln men svaga spridda regnskurar förväntas. Snönivåer: 1100/1400 m.ö.h. i nordväst, 1800/2000 m.ö.h. i nordost och ca 2000 m.ö.h. i resten av landet. Dagstemperaturerna sjunker i väster och stiger i öster. Kanarieöarna: Molnigt på de norra delarna av öarna, svaga enstaka regnskurar kan uppträda. Inga större eller svagt stigande temperaturer. Nordostvind som kan ha starka vindbyar.

Onsdag den 1 maj.

Väderprognos 1 maj 2024.
1/5-2024.
Kanarieöarna.

Det ostadiga vädret som beror på ett lågtryck från Atlanten fortsätter att dominera med moln och nederbörd. Minst sannolikhet för regn är det på Balearerna och i den sydöstra delen av landet. Risk för lokalt kraftiga stormar i nordväst, det kan komma rikligt med snö i Pyrenéerna och centrala Kantabrien. Temperaturerna stiger i den östra delen av landet och sjunker i resten. Östra Andalusiens kust kan få kraftig vind med till och med stormstyrka. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norra delarna av öarna och enstaka lätta regnskurar. Temperaturer utan större förändringar eller svagt stigande. Nordostvind som kan vara stark i byarna.

Torsdag den 2 maj.

Väderprognos 2 maj 2024.
2/5-2024.
Kanarieöarna.

Lågtrycket från Atlanten påverkar fortfarande vädret men utvecklas gradvis mot ett mer stabilt läge. På förmiddagen förvänts svagt regn i öster och på Balearerna, men det kan vara intensivt i nordost. På eftermiddagen kommer en ny front in från nordväst som ger nederbörd i den norra delen av landet, med snö i bergen i norr. Temperaturerna sjunker i sydost och på Balearerna, medan de stiger något i nordväst. För övrigt oförändrade temperaturer. Kanarieöarna: På morgonen förväntas moln och enstaka regnskurar i norr och för övrigt växlande molnighet eller klar himmel. Inga temperaturförändringar med måttlig nordostlig vind som i nordväst och sydost kan ha hårda vindbyar.

Fredag den 3 maj.

Väderprognos 3 maj 2024.
3/5-2024.
Kanarieöarna.

Vädret förväntas stabiliseras men det blir nederbörd i nordväst och i norr, framförallt i Galicien och Kantabrien. Men det kan även uppträda enstaka skurar längre söderut och på Balearerna. Temperaturerna ökar på fastlandet och på Balearerna. Västliga vindar som kan ha starka vindbyar utmed kusten i sydost och på Balearerna. Kanarieöarna: Växlande molnighet och eventuellt svaga enstaka skurar, temperaturerna sjunker något.

Lördag den 4 maj.

Väderprognos 4 maj 2024.
4/5-2024.
Kanarieöarna.

Vädret stabiliseras ytterligare, nederbörd förväntas i norr men kan inte uteslutas längre söderut eller på Balearerna. Temperaturerna fortsätter att stiga på Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr och eventuellt svaga regnskurar.

Söndag den 5 maj.

Väderprognos 5 maj 2024.
5/5-2024.
Kanarieöarna.

Väderprognosen blir osäker och det finns flera möjliga scenarier. Men det troligaste är att vädret fortsätter att stabiliseras och sannolikheten för nederbörd begränsas till norra Spanien, men kan inte uteslutas längre söderut. Temperaturerna fortsätter att stiga, särskilt i de centrala delarna av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet, svaga vindar och stigande temperaturer.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …