Väderprognos för Spanien, 12 – 17 mars 2024

Spanien får ett typiskt vårväder med en blandning av både solsken och skurar, men det blir stabilare mot slutet av veckan.

Sendero Litoral La Cala de Mijas.
Sendero Litoral, La Cala de Mijas.

Enligt den senaste prognosen från Spaniens statliga meteorologiska byrå Aemet kommer ett svagt högtryck att etablera sig över hela landet senare i veckan. Inte så olikt förra veckan, men det blir dessutom långsamt varmare, framförallt på nätterna.

Tisdag den 12 mars.

Väderprognos den 12 mars 2024.
12/3-2024.
Kanarieöarna.

På fastlandet och Balearerna väntas en högtrycksbetonad dag med stabilt väder. Klar himmel eller lätt växlande molnighet utom längst i norr där det kan bli molnigare. Lätt nederbörd är sannolik i östra Kantabrien och även möjlig i Pyrenéerna som dock avtar framåt eftermiddagen. Dagstemperaturerna stiger överallt utom utmed Medelhavskusten och på Balearerna. Kanarieöarna: Växlande molnighet som minskar under eftermiddagen, liten möjlighet för lätt regn på La Palma och Teneriffa under förmiddagen. Små förändringar i temperaturerna, svaga växlande vindar, risk för starkare vindbyar på La Palma.

Onsdag den 13 mars.

Väderprognos den 13 mars 2024.
13/3-2024.
Kanarieöarna.

Högtrycket ligger kvar på större delen av fastlandet och på Balearerna. Trots det så förväntas en molnig himmel i sydväst. Det kan även bli regn i sydväst och utmed Andalusiens kust. Resten får lätta växlande moln och uppehållsväder. Dagstemperaturen sjunker i sydväst och stiger i resten av landet. Nattemperaturerna sjunker i Kantabrien och i Ebrodalen och stiger för övrigt. Kanarieöarna: Växlande molnighet framförallt i norr och under förmiddagen. Viss möjlighet till lätta regnskurar i norr, framförallt på La Palma och Teneriffa. Temperaturerna stiger lätt till måttligt, mest uttalat i inlandet. Västlig vind som kommer att växla till nordlig under dagen.

Torsdag den 14 mars.

Väderprognos den 14 mars 2024.
14/3-2024.
Kanarieöarna.

Mulet väder i Galicien, västra Kantabrien och norra högplatån. Nederbörd väntas i Galicien, framförallt i den västra delen. Växlande molnighet förväntas också i sydväst med vissa chanser till regn i sydvästra Andalusien. Dessutom kommer moln att byggas upp i sydväst och i nordost vilket eventuellt kan ge nederbörd. Övre Ebro och Aragonien kan också få några få skurar. Dagstemperaturerna sjunker något vid Atlantkusten och stiger något utmed Kantabriens kust, Ebro och Medelhavsområdet. Nattemperaturerna ökar generellt överallt. Sydvästliga vindar utmed Atlantkusten och på Balearerna, Kraftiga vindar i Galicien men svaga för övrigt. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr lättare moln eller klar himmel för övrigt. Viss möjlighet till lätta regnskurar på morgonen och på kvällen. I öster sjunker dagstemperaturen något och nattemperaturen ökar lite. I väster sjunker temperaturen utmed kusterna och stiger i bergsområdena. Svaga vindar från norr som vänder till nordost, de kan bli något starkare mot eftermiddagen.

Fredag den 15 mars.

Väderprognos den 15 mars 2024.
15/3-2024.
Kanarieöarna.

Fortsatt högtrycksbetonat väder på fastlandet och Balearerna. Växlande molnighet utmed Atlantkusten och Kantabrien med trolig nederbörd i Galicien och möjligtvis även i Kantabrien och på den norra platån. Moln kan även bildas under dagen i de centrala delarna av landet och i Pyrenéerna, då kan det även bli lättare nederbörd. Temperaturerna stiger generellt överallt, det är bara i Pyrenéerna som det blir någon frost. Fastlandet och Balearerna får svaga västliga vindar, det är bara i Galicien som de blir starka. Kanarieöarna: Växlande lätt molnighet i norr, stigande temperaturer och passadvind.

Lördag den 16 mars.

Väderprognos den 16 mars 2024.
16/3-2024.
Kanarieöarna.

Molnighet och nederbörd i den nordvästra tredjedelen av landet som även eventuellt kan påverka västra Pyrenéerna. För övrigt svaga höga moln eller klart väder. Temperaturerna sjunker i Galicien och stiger i resten av landet, svag frost i Pyrenéerna. Vindar från väst och söder dominerar som kan vara något mer intensiva i nordväst. Det kan inte uteslutas starka vindbyar utmed Galiciens kust. Kanarieöarna: Märkbart stigande temperaturer, uppehållsväder och ostliga vindar.

Söndag den 17 mars.

Väderprognos den 17 mars 2024.
17/3-2024.
Kanarieöarna.

Under söndagen och de kommande dagarna förväntas flera vädersystem komma in från Atlanten som påverkar den norra halvan av fastlandet. Det blir med andra ord molnigt i norra halvan av landet. Sannolikt kommer det även nederbörd i nordväst och i Pyrenéerna där den även kan komma som snö. I söder blir det lätt växlande molnighet, temperaturerna sjunker i norra delen av landet och stiger för övrigt. Västliga vindar dominerar som kan vara kraftiga i Galicien. Kanarieöarna: Lätt växlande molnighet och stigande temperaturer, passadvind.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …