Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men nu blir det några grader svalare.

Playa de la Malagueta, Málaga.
Málaga. Playa de la Malagueta, 20 maj 2023, foto: Diego Delso, CC.

Under helgen som gick och under de första dagarna av denna veckan kommer det för årstiden osedvanligt varma vädret att bestå. Men om ett par dagar kommer temperaturerna att återgå till mer normala vårlika värden. Vissa delar av landet kan även få regn, men dessvärre verkar det inte som det kommer något där det behövs som mest.

Tisdag den 28 maj.

Väderprognos den 28 maj 2024.
28/5-2024.
Kanarieöarna.

Största delen av landet får stabilt väder med lätta sommarmoln eller helt klar himmel. Det kan dock inte uteslutas att det blir svaga regnskurar i Gibraltar sund, Melilla och söder om Valencia samt östra Katalonien. Pyrenéerna kan också få isolerade regnskurar och stormvindar, framförallt i öster. Temperaturerna stiger i nordväst och kan komma upp i 35 grader. Södra delen av Medelhavsområdet och Balearerna får något sjunkande temperaturer: Kanarieöarna: Växlande molnighet och oförändrade temperaturer eller något svalare. Måttlig vind från nordost med enstaka hårdare vindbyar på sydost- och nordvästsluttningar.

Onsdag den 29 maj.

Väderprognos den 29 maj 2024.
29/5-2024.
Kanarieöarna.

I stort sett samma stabila väder som tisdagen men närheten av en front kan påverka den norra tredjedelen av Spanien. Det innebär ökad molnighet och risk för nederbörd i Galicien. Spridda moln kan också bildas i bergen med möjlighet till spridda regnskurar i Kantabrien och östra Pyrenéerna. Dagstemperaturerna kommer att stiga över praktiskt taget hela landet. Nattemperaturerna sjunker i Medelhavsområdet och stiger i resten av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet med få temperaturförändringar, dagstemperaturerna kan dock stiga något. Måttlig vind från nordost, starka vindbyar i sydost och nordväst.

Torsdag den 30 maj.

Väderprognos den 30 maj 2024.
30/5-2024.
Kanarieöarna.

En front kommer med största sannolikhet att svepa in från Atlanten. Den påverkar då den nordligaste delen av landet och sveper mot öster och bort till Balearerna. Det betyder moln och nederbörd i Galicien, övre Ebro och Kantabrien. Pyrenéerna och nordöstra Katalonien får också moln och regn som lokalt kan vara kraftigt. Resten av de nordöstra delarna får molnigt väder när fronten passerar men som senare klarnar upp. Regn som generellt blir svagt väntas i Aragonien, Katalonien och norra delen av Valencia. Regnskurar är heller inte uteslutna i övriga regioner i norr och öster samt på Balearerna. Dagstemperaturerna stiger i söder och sydost och sjunker för övrigt, speciellt längst i norr. Nattemperaturerna sjunker i norr och stiger i resten av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet på förmiddagen som klarnar upp under dagen. Oförändrade temperaturer eller något varmare. Måttlig vind från nordost med starkare vindbyar i sydost och nordväst samt i inlandet på Lanzarote och Fuerteventura under eftermiddagen.

Fredag den 31 maj.

Väderprognos den 31 maj 2024.
31/5-2024.
Kanarieöarna

Ett frontsystem förväntas påverka den östra delen av halvön och Balearerna, vilket lämnar mulen himmel i dessa områden. Samt möjlighet till nederbörd i östra Katalonien och på Balearernas under förmiddagen. I norra Galicien, Kantabrien, norra delen av det iberiska systemet och i Pyrenéerna väntas mulet och nederbörd. Moln kommer att bildas under dagen i stora delar av landet, framförallt i bergiga områden. Aragonien, bergen i Valencia och i sydost kan få enstaka regnskurar. Temperaturerna sjunker över hela fastlandet och på Balearerna, framförallt i sydost och i centrala Spanien. Kanarieöarna: Växlande molnighet med en viss liten möjlighet till svaga spridda regnskurar. Inga temperaturförändringar och måttliga passadvindar.

Lördag den 1 juni.

Väderprognos den 1 juni 2024.
1/6-2024.
Kanarieöarna.

Det instabila vädret kommer att fortsätta i de norra delarna av Spanien och på Balearerna. Växlande molnighet eller helt mulen himmel som kan sträcka sig ner till mitten av landet. Sannolik nederbörd i Kantabrien, Pyrenéerna, östra Katalonien, Balearerna och i de centrala bergstrakterna. I sydväst blir det klar himmel eller lätta sommarmoln. Temperaturerna förväntas stiga i nordväst och sjunka i söder. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr och i det inre av öarna, eventuellt enstaka svaga regnskurar. Temperaturerna sjunker något på de östligaste öarna och stiger något för övrigt, måttliga passadvindar.

Söndag den 2 juni.

Väderprognos den 2 juni 2024.
2/6-2024.
Kanarieöarna.

Stabilt väder i större delen av fastlandet och på Balearerna, med allmänt svaga moln. Det är bara den allra nordligaste delen av landet som kan få in fuktigare moln från norr som då ger mulet väder och svaga regnskurar. Temperaturerna stiger något undan för undan och kan nå över 30 grader i sydväst. Kanarieöarna: Måttliga nordliga vindar med sannolik svaga spridda regnskurar i norr och svaga lätta sommarmoln i söder, oförändrade temperaturer.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …