Världsrankning av pass

Enligt en ny rankning av hela världens pass gjord av Henley Passport Index, hamnar de nordiska länder högt upp på listan. Det gäller hur många länder som man med olika pass kan besöka utan att behöva visum dvs inresetillstånd. 

De nordiska länderna hamnar bland de fem första.
Foto: Pixabay

Det pass som hamnar högst upp på listan är Singapore. Den som har ett sådant pass kan besöka 192 länder utav 227 möjliga, utan att söka inresetillstånd. Det är första gången på fem år som japanska pass inte är världens starkaste, de har halkat ner till delad tredje plats.

Spanien delar nu andra platsen med Italien och Tyskland med 190 länder.

Vi hittar Finland och Sverige på delad tredje plats med 189 länder, medan Danmark delar fjärde platsen med 189 länder och Norge är delad femma med 188 länder.

USAs placering som under det senaste årtionde sjunkit, de hittas numera på en åttonde plats. Värt att notera är att medans amerikanska passinnehavare kan besöka 184 länder utan visum, tillåts endast 44 andra nationaliteter att passera deras gränser utan visum. I botten på listan hittar vi Afghanistan (27 länder), Irak (29) och Syrien (30).

Den allmänna trenden under den 18-åriga rankingens historia, visar en större resfrihet och det genomsnittliga antalet länder som resenärer kan åka till utan visum, har nästan fördubblades från 58, år 2006 till 109, år 2023. Det globala rörlighetsgapet mellan de som ligger överst och längst ner i indexet är nu större än någonsin med topprankade Singapore som har tillgång till 165 fler destinationer utan visum än Afghanistan. Värt att begrunda för alla globetrotters.

https://www.henleyglobal.com/passport-index

Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …