Värmeböljan viker i stora delar av landet

Temperaturerna kommer att sjunka med några grader under helgen i Spanien och återgå till det normala för årstiden.

Värmeböljan viker och stranden blir perfekt.
Sommaren är lång och regnar inte bort.

Årets första värmebölja placerade så många som åtta regioner i hög beredskap för temperaturer över 40 grader. Under helgen blir det dock en radikal förändring genom ett intrång av kyligare luft som sänker temperaturerna till det normala för försommaren.

”När man ser på de närmaste dagarna betyder det inte att temperaturerna kommer att bli höga, särskilt i de centrala delarna och i söder”. Förklarade Rubén del Campo Hernández, talesperson för statens meteorologiska byrå (AEMET). Vad det kommer att innebära är dock en ökad instabilitet allt eftersom dagarna går. Med utbredda regn och till och med hagelstormar längst upp i norr och så långt söderut som Valencia.

Rökmoln från Kanada

En annan faktor av betydelse är förekomsten av rökpartiklar från skogsbränderna i Kanada, som har förstört 7,2 miljoner hektar mark i Quebec. Partiklarna har färdats 7.000 kilometer och svävar nu över Spanien. Även om röken är relativt synlig från delar av Madrid, Córdoba och Huelva påverkar de tack vare deras höga höjd inte luftkvaliteten.

Fredagen den 30 juni

Vädret stabiliseras med i huvudsak klart väder över hela fastlandet och på Balearerna. Varmt väder i framförallt södra och centrala Spanien.

Lördagen den 1 juli

Varmare väder i norr och i inlandet, samtidigt som det blir svalare utmed Medelhavet, Andalusien och på Kanarieöarna. Det kan bli uppemot 35 grader i de sydvästra delarna av landet.

Söndagen den 2 juli

Lätt molnighet i stora delar av Spanien inklusive Balearerna, men det bör klarna upp under dagen. Sent på eftermiddagen blir det dock molnigare igen i de centrala delarna. Då kan det också bli spridda skurar och enstaka stormar i stora delar av norra och centrala Spanien samt i de östra provinserna. Generellt sett stiger temperaturerna i hela landet och det bör bli runt 35 grader i sydväst.

Söndagen den 2 juli 2023, temperaturer
Kanarieöarna, temperaturer den 2 juli-2023
Kanarieöarna.

Bra att veta om man har missbedömt värmens påverkan på kroppen:

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …