Väderprognos för november

Meteorologerna på olika väderplattformar har gjort långtidsprognoser för november, de är kanske inte helt tillförlitliga men här kommer en.

November på Paseo Marítimo i Cádiz.
November på Paseo Marítimo i Cádiz.

Här i Spanien kan vi förvänta oss att det kommer mer regn än normalt i delar av landet. Detta skulle ansluta till trenden från slutet på oktober. Det var en månad som började med ett varmare väder än vanligt men slutade med kraftiga regn och sjunkande temperaturer. Detta berodde på flera vädersystem från Atlanten som passerade över landet och som resulterade i kraftiga stormar, regn och svalare väder.

Regn vid den här tiden kommer vanligtvis från Atlantfronter som de som vi har upplevt nyligen. Men historiskt sett så har vi också ofta kunnat se fenomenet ”Dana”, kalluftsnedslag som ofta orsakar stora översvämningar utmed Medelhavskusten, säger meteorolog Samuel Biener på Meteored.

Enligt hans prognos kommer atlantiska stormar att fortsätta under de kommande veckorna, särskilt i början av november. Vilket kan leda till nederbörd över genomsnittet i västra och nordvästra Spanien. Särskilt i Galicien, på södra sidan av Pyrenéerna och på den kantabriska kusten. ”Men det kommer att bli väldigt knappt på sydöstra kusten och Balearerna, långt under det vanliga,” tillade Biener. Under andra halvan av november kan nederbörden hamna runt genomsnittet för årstiden i hela Spanien, tillade han.

Stabilare väder mot slutet av månaden.

”När de första dagarna passerat kommer den Nordatlantiska oscillationen (NAO) att tendera att gradvis etablera sig, med stormar som cirkulerar på allt högre breddgrader. Om detta inträffar kommer regnet att bli mindre utbrett och mindre intensivt allt eftersom dagarna går. I Faktum är att i mitten av månaden kan vi inte utesluta möjligheten av en blockerande situation över fastlandet, med mer stabilt väder, kyla på natten och dimma, säger Biener.

Nordatlantiska oscillationen (NAO)

Om den förutsägelsen med den Nordatlantiska oscillationen stämmer, att stormarna och regnen cirkulerar på allt högre breddgrader. Så betyder det i praktiken att de förflyttar sig norrut till Brittiska öarna och vidare till Skandinavien. (I prognosen räknas det med NAO positive mode).

I genomsnitt är temperaturerna för november mellan fem och sju grader lägre än för oktober. ”Som får en mer måttlig nedgång i områden på norra kusten och Medelhavskusten, Andalusien och på öarna”, sade han. ”Baserat på de senaste prognoserna för vår referensmodell i Meteored kommer temperaturerna under de första två veckorna att ligga mellan en och tre grader över genomsnittet i den östra halvan av Spanien, den Kantabriska kusten, i delar av det inre av fastlandet och på öarna ”, tillade Biener. Under de följande två veckorna kommer temperaturerna att stabiliseras över en stor del av landet, ”även om de kommer att fortsätta att vara högre än genomsnittet vid Medelhavskusten, Kantabrien och på öarna”, sa Biener.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …