Vikt och bullerradar i trafiken

Det nya inom trafikövervakningen är kontroll av vikt och buller, viktradar finns redan i Frankrike och bullerradar testas i Spanien.

Radarkamera i trafiken
Fast radarkamera i Katalonien.

Radarkontroller är ett av de mest pålitliga sätten att hindra förare köra för fort på vägarna, och de är i en process av ständig modernisering och förnyelse. Förutom alla typer av radar som vi redan har i Spanien, är det möjligt att du snart kommer att börja se vikt- och bullerradar. Vi berättar mer om dessa nymodigheter nedan.

Hastighetsöverträdelser i Spanien.

Bara under 2022 utfärdade DGT totalt 3.704.675 böter för fortkörning, vilket motsvarar mer än hälften av de totala trafikböter som utfärdats i Spanien. Detta innebär i princip att förare i Spanien vanligtvis kör över de tillåtna hastighetsgränserna.

Enligt uppgifter från Automovilistas Europeos Asociados (AEA) finns de mest aktiva radaranläggningar i Spanien i städerna i Andalusien, Valencia och Kastilien och León. Så om du ska passera någon av dem snart bör du vara uppmärksam på hastigheten.

Det finns flera sorters radarkontroller i trafiken.

Du har säkert märkt mer än en gång de fasta radaranläggningarna som finns på spanska vägar. Nu är det är möjligt att du snart måste bekanta dig med de kommande vikt- och bullerradaranläggningarna.Fram till dess, här är de typer av radar som du kan träffa på idag:

  • Mobil radar: Den är hanterbar och kan flyttas från en plats till en annan.
  • Gantry-radar: De finns på informationspaneler på motorvägarna och kontrollerar flera körfält parallellt.
  • Sektionsradar: Mäter den tid det tar ett fordon att färdas en viss sträcka.
  • Velolaser Radar: Det är en av DGT:s senaste radarnyheter som upptäcker praktiskt taget alla fordon oavsett hastigheten de färdas med.
  • Pegasus: Det är DGT-helikoptrarna (13 st) som också kan bötfälla dig från luften.

Utöver ovanstående disponerar DGT ett 40-tal drönare för trafikövervakning, 23 av dem har kapacitet för att bötfälla förare.

Vikt- och bullerradar.

Trots att detta är radarsystem som i allmänhet befinner sig i testfas kommer vi snart att få se vikt- och bullerradar i vårt land, så du bör vara uppmärksam.

Viktradar har börjat installeras i Frankrike i syfte att ta ut en extra avgift för att parkera de fordon som är tyngre från och med den 1 januari 2024. Därmed kommer parkeringshanteringen att kopplas inte bara till typen av bilmotor utan även till fordonets storlek.

Bullerradar

Bullerradar däremot, testas redan i Spanien. I Barcelona har man redan börjat använda dem för att mäta bullret som genereras av trafiken på gatorna. Myndigheterna där räknar med att att snart börja sanktionera de som överskrider de tillåtna decibeltalet.

Mer i ämnet radarövervakning av trafiken:

Fortkörning i Spanien – felmarginaler.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …