Tågförbindelserna mellan Málaga och Madrid utökas

De redan bra tågförbindelserna mellan Málaga och Madrid utökas från oktober med ytterligare två AVE-höghastighetsavgångar.

AVE tåg från Renfe
AVE-tåg.

Tågresandet har ökat och så har också konkurrensen gjort på tåglinjen mellan de två stora spanska metropolerna. Förutom AVE och AVLO höghastighetståg från den nationella tågoperatören Renfe så har också den privata operatören Iryo upp till fyra dagliga avgångar. I vassen lurar dessutom ytterligare en privat tågoperatör. Ouigo testkör i nuläget och förväntas komma igång med regelbunden trafik en bit in på nästa år.

AVLO tåg
AVLO-tåg.

De nya avgångarna.

De nya förbindelserna startar den 17 oktober 2023 och innebär dagliga avgångar, 10:27 från Madrid och 07:33 från Málaga. Med dessa nya tjänster stiger Renfes utbud mellan de två städerna till 174 höghastighetståg per vecka. Detta motsvarar nästan 25 dagliga förbindelser i båda riktningarna, även om de varierar lite under veckans dagar.

Detta innebär att Renfe har återställt det utbud som fanns före pandemin då det blev en betydande nedgång av resandet. Tillsammans med tjänsterna från Iryo så betyder det att tågförbindelserna mellan de två stora städerna aldrig har varit bättre.

Frecciarossa från Iryo
Iryo-tåg.

Tidtabeller och biljetter finns redan nu tillgängliga på Renfes webbplats. Det kommer framöver att göras justeringar av dessa eftersom det pågår arbeten på nio viadukter i Córdoba. Det är arbeten som utförs av Adif och givetvis stör tågtrafiken men de är nu snart färdigställda. Detta kortar restiderna till de normala.

Ouigo tåg
Ouigo är på gång.

Ett par artiklar till om tågresande i Spanien.

Fler väljer tåg framför flyg i Spanien.
Höstens gratiskort på järnvägarna släpps….


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …