Carrefour i Spanien expanderar kraftigt

Den franska varuhuskedjan Carrefour har nått en överenskommelse med El Corte Inglés om att köpa 47 av deras butiker i Spanien.

Carrefour

Enligt det franska bolaget ligger köpesumman på 60 miljoner euro. Affären inkluderar stormarknader och närbutiker, särskilt belägna i regionerna Madrid, Katalonien, Andalusien och Comunidad Valenciana.

Carrefour planerar att konvertera de förvärvade butikerna till Carrefour Market, Carrefour Express och Supeco. De konverterade butikerna kommer att dra nytta av Carrefours varumärkeskapital, kommersiella policy, produkter under bolagets varumärke och inköpsvillkor. Allt enligt ett uttalande från det franska bolaget. Förvärvet kommer att hjälpa den franska återförsäljaren att befästa sin position i Spanien genom att ytterligare diversifiera sitt butiksnätverk och geografiska fotavtryck i landet, i linje med sin strategi.

Carrefours resultat första halvåret 2023.

I juli rapporterade Carrefour en ökning med 11,2 % av försäljningen under första halvåret på jämförbara nivåer, med en rapporterad försäljningsökning på 8,2 % under perioden.

Enbart under andra kvartalet ökade försäljningen av jämförbara enheter med 10,3 %, med en rapporterad försäljningsökning på 4,1 %.

Carrefour säger att försäljningen av jämförbara enheter på hemmamarknaden ökade med 7,2 % under det första halvåret (+7,3 % under andra kvartalet). Samt att de fick ytterligare 567.000 nya kunder under perioden, jämfört med samma period förra året.

Det franska bolaget smider uppenbarligen fler planer.

2007 köpte Carrefour den brasilianska kedjan Atacadão för 2,2 miljarder Real. Det är en kedja med självbetjänings lagerbutiker som erbjuder en stor mängd produkter till låga rabatterade priser. Den kedjan står idag för nästan 70 % av Carrefours omsättning i Brasilien, där de har cirka 250 butiker.

De har nu officiellt registrerat logotypen för det nya grossistformatet i Frankrike och loggan är direktimporterad från Brasilien. Det franska bolaget lämnade in ansökan den 28 juli och fick sitt godkännande den 18 augusti enligt INPI.

Logotypregistreringen indikerar att Atacadãos debut i Frankrike faktiskt är nära, trots frågetecken över planerna för formatet. Carrefour har redan sagt att den första butiken under Atacadão-fanan kommer att öppna under första kvartalet 2024.

Efter att tidigare planer i kommunen Sevran avvisats av lokala myndigheter. Meddelade bolaget nyligen att de hade valt Aulnay-sous-Bois som destination för den första Atacadão-butiken. Planen skulle se ett befintligt Carrefour-märkt lokalt köpcentrum omvandlas till en Atacadão-butik. Som en del av en investering som uppskattas till 10 miljoner euro. Kommunen i fråga ligger en halvtimme från Paris och ironiskt nog bara några kilometer från Sevran.

Vad detta innebär för deras expansion i Spanien är det däremot för tidigt att ha en uppfattning om.

Mer om Carrefours satsningar i år:

Carrefour installerar solpaneler i mängd.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …