Vinterstormen Karlotta slår till

Det har utfärdats varningar för stormvindar, kraftiga vågor och skyfall över stora delar av Spanien under de kommande dagarna.

Storm som ger stormvarning.
Stormvarning

De första effekterna av stormen kommer att drabba Galiciens kust redan idag onsdag och den sprider sig till resten av Iberiska halvön under torsdagen. Med omfattande nederbörd framförallt på fredag, men det kommer att vara allmänt avtagande regn även på lördag. I bergskedjorna och då framförallt Pyrenéerna kommer nederbörden i form av snö som även kan innebära snöstorm.

Karlotta som är ett kraftigt lågtryck från Atlanten sätter definitivt stopp för det stabila väder som vi haft de senaste veckorna. De har tvingat statens meteorologiska byrå (Aemet) att utfärda årets första allvarliga vädervarningar. Ovädret börjar sent idag onsdag i Galicien och håller på till lördag med särskilt fokus på torsdag.

Kanarieöarna är inte berörda av denna vinterstorm, där finns inga vädervarningar utfärdade.

Utfärdade vädervarningar.

Onsdag den 7 februari.

Gul varning för stark vind och höga vågor i Galicien från klockan 18:00.

Torsdag den 8 februari.

Civilförsvaret varnar befolkningen för stormvindar både på land och till havs och rikligt med nederbörd. De ber befolkningen att vara mycket försiktiga och noggrant följa myndigheternas rekommendationer.

Orange varning är aktiverad för: Asturien, Kantabrien, Kastilien och León, Galicien och La Rioja på grund av starka vindar över 100 kilometer i timmen. Samt på grund av vågor som kan bli upp till 7 meter och 80 liter regn per kvadratmeter på 12 timmar.

Gul varning för: Andalusien, Aragonien, Katalonien, Kastilien-La Mancha, Katalonien, Madrid, Extremadura, Murcia-regionen, Navarra och Baskien på grund av vindar mellan 70-90 km/ h och vågor utmed kusten på 4-5 meter.

Fredag den 9 februari.

Fredagen för med sig omfattande nederbörd, de största mängderna förväntas i Galicien, sydvästra Spanien och i Pyrenéerna. Mindre sannolikt i Kantabrien, nordost och sydost eller Balearerna. Det blir regn också i Katalonien men inte i de mängder som behövs för att sätta stopp för torksituationen. Vad beträffar vinden så kommer den att gradvis tappa intensitet i nordväst och i resten av bergen. Men den kommer däremot att intensifieras i söder med mycket kraftiga vindbyar utmed Andalusiens kuster, både Atlanten och Medelhavet.

Gul varning: Andalusien, Balearerna, Kastilien och León, Katalonien, Extremadura, Galicien, Murcia-regionen, Valencia.

Lördag den 10 februari.

Lördagen blir en övergångsdag med vinden som huvudperson och med allmänt regn, även om det tenderar att gradvis lugna sig och nederbörden avtar i slutet av dagen på stora delar av halvön. Temperaturerna kommer att falla kraftigt denna dag, vilket kommer att orsaka sjunkande snönivå, som kommer att vara mellan 1.000-1.500 meter över havet. Med svaga snöfall i de viktigaste bergssystemen, med de största mängderna i Pyrenéerna.

Söndag den 11 februari.

Då kommer det in ett nytt lågtryck från Atlanten, det sveper från väst till öst och kommer att lämna rikligt med regn över hela fastlandet. Medelhavsområdet blir det som påverkas minst av regnet. Detta nya lågtryck förväntas dock bli mindre intensivt än Karlotta.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …