WhatsApp får redigeringsfunktion

Den nya funktionen innebär att du om än med vissa begränsningar kommer att kunna redigera skickade meddelanden.

WhatsApp får redigeringsfunktion

Misstag i WhatsApp kan orsaka riktigt besvärliga situationer. Hittills var det enda alternativet en avsändare hade att radera ett meddelande som hade skickats av misstag eller med ett stavfel . Problemet med att radera ett meddelande är att mottagaren är informerad om det, och misstanken om det som skrevs kan vara ännu värre än felet. WhatsApp vet detta, och genom en betatest har läckt ut en intressant funktion: Möjligheten att redigera det skickade meddelandet.

Denna nya funktion rapporterades av WaBetainfo efter att ha upptäckts på den senaste Android betaversionen av appen (2.23.10.13). Och exakt vad innebär det? När meddelandet har skickats har avsändaren 15 minuter på sig att trycka och hålla på meddelandet och sedan redigera det. Mottagaren kommer att vara medveten om redigeringen, eftersom de kommer att se en stämpel i meddelandet. Med texten ”redigerad” och tidpunkten för korrigeringen, något som liknar vad andra plattformar använder, som Twitter i sin betalversion.

Än så länge bara för Android

Den här nya funktionen är bara tillgänglig på Android för tillfället med den tidigare nämnda betaversionen,. Men den kommer snart att finnas tillgänglig på iPhone, i den vanliga utrullningen av nya funktioner. ”Under den tiden kan du redigera hur många gånger du vill”, förklarar Andro4alls bloggkoordinator Christian Collado. Dessa begränsningar anses vara ”restriktiva” av experten, eftersom möjligheten att redigera meddelanden är begränsad till en mycket kort tidsperiod.

Låt oss säga att du skickar ett intimt meddelande till en familjemedlem eller en arbetskamrat då har du bara en halvtimme på dig att fixa det. Varför ha en tidsbegränsning? Collado varnar för att urskillningslös och obegränsad redigering av meddelanden ”kan användas i kränkande syften. Främst genom skadlig manipulation av konversationer och för att ändra innehållet i gamla meddelanden.” Med andra ord, någon kan förvränga ett meddelande de skickade för två eller tre dagar sedan, och detta kan vara mycket farligt.

WhatsApp är en del av Meta

Plattformen, är en del av Meta som även har Facebook och Instagram med mera i sin portfölj, de släpar faktiskt efter Telegram. För Telegram har länge tillåtit urskillningslös redigering av meddelanden, upp till två dagar efter att de skickats. WhatsApp verkar dock inte ha bråttom att implementera nya funktioner. Utan snarare är deras prioritet att implementera dem genom att hantera sina egna tidslinjer och se till att förbättringarna implementeras väl. Och i motsats till en etablerad populär tro är WhatsApp säkrare än Telegram, med meddelandekryptering som standard.

Hur kan du du använda dig av den här nya funktionen? Som nämnts ovan måste du prenumerera på plattformens betaprogram och för tillfället vara en Android-mobilanvändare. Hur som helst är tidpunkten för utbyggnaden av de nya funktionerna vanligtvis strikt: Först en beta på en plattform, och efter en tid utökas den till den andra och görs officiell.

För den som inte vet vad WhatsApp är

WhatsApp

WhatsApp är en proprietär, plattformsoberoende mobilapplikation för smarta mobiltelefoner. Utöver grundläggande meddelandefunktioner kan Whatsapp användare skicka varandra bilder, video- och ljudmeddelanden, filer, dokument länkar mm. Förutom i mobiltelefoner så kan den installeras i datorer, med över en miljard användare är det troligtvis världens populäraste meddelandetjänst. Den är otroligt populär i Spanien, praktiskt taget alla använder appen, både yngre och äldre samt företag.

En annan nyligen introducerad finess, Chat Lock:

Relaterad artikel

30 miljoner spanjorer använder sociala nätverk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.