Spanien avvecklar sin kärnkraft

Spanien bekräftade i onsdags planerna på att stänga landets kärnkraftverk till 2035 samt förlänga tidsfristen för förnybara projekt.

Kärnkraftverk
Kärnkraftverket Trillo.

Hanteringen av radioaktivt avfall och demontering av kärnkraftverken, vars nedläggning kommer att börja 2027, beräknas kosta cirka 20,2 miljarder euro. Vilket kommer att betalas av en fond som stöds av anläggningarnas operatörer, sade regeringen. Framtiden för landets kärnkraftverk, som genererar ungefär en femtedel av Spaniens el, var en het fråga under den senaste valkampanjen. Då det konservativa oppositionspartiet Partido Popular (PP) lovade att vända den planerade utfasningen. På senare tid har några av de viktigaste lobbyisterna propagerat för att förlänga driftstiden för dessa anläggningar.

Förnybara projekt.

Bland andra åtgärder som beslutades var förändringar av reglerna för utveckling av nya gröna energiprojekt. Regeringen har gått med på att förlänga administrativa tidsfrister för nya projekt. Till exempel så höjdes tidsfristen för att få bygglov med sex månader till 49 månader. Förnybara anbud kan nu innehålla kvalitativa kriterier för att ta hänsyn till sociala och miljömässiga standarder. De skall nu ”erkänna mervärdet av europeiska produkter” sa energiministeriet i ett uttalande.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …