2X Alhaurin, de la Torre och El Grande

Dessa två grannstäder är vackert belägna i den bördiga Guadalhorcedalen. 

Två städer med gamla anor, i el Grande finns lämningar från yngre stenåldern. Närheten till kusten och Málaga har gjort att många soltörstande nordbor och engelsmän bosatt sig här.
Här odlas grönsaker, frukt och citrusfrukter.
Ost från både får och get som herdarna titt som tätt vallar genom området, kan avsmakas på den ostmässa som äger rum i grannstaden Coín. Numera producerar man även vin i området, något som faktiskt skedde redan på romartiden. Alhaurín – Allahs trädgård.  

Rondell i Alhaurin de la Torre
En av de vackra rondellerna när du kör igenom de la Torre.
Plaza Baja i Alhaurin el Grande
Plaza Baja i el Grande med tre restauranger och ett café.

Vackra välskötta Alhaurin de la Torre

DET SÄGS ATT borgmästaren endast använder 90% av budgeten. Staden var tidigare ansedd som den fina familjen medan el Grande betraktades som den fattiga kusinen från landet. 

Välmående

Den vackra allén genom staden kantas av fantastiska villor, palmer, fina rabatter och spektakulära konstverk i rondellerna. På bergssidan klättrar villorna högt upp längs berget och utsikten här uppifrån är fantastisk. Här finns en vacker orientalisk trädgård och många bra restauranger. I den äldre delen finns mysiga torg där man gärna slår sig ner med en kopp kaffe. 

Populär

Att staden är populär vittnar all nybyggnation om, snygga moderna hus dyker upp lite varstans. Utanför staden ligger också Malagaprovinsens fängelse, och det överfulla fängelset rymmer bl.a. flera politiker.

Tapasbarer i Alhaurin de la Torre
Många mysiga tapasbarer i de la Torre. 

Missa inte Guzman

DENNA MAGISKA handelsträdgård har många olika avdelningar och bjuder ofta på olika teman, julen är en favorit och helt fantastisk. Här finns allt, från stora rum fyllda med krukor, gigantiska palmer och olivträd, statyer, trädgårdsmöbler, blommor, kaktusar, plantor, till en riktigt bra restaurang och småbutiker med nötter, vin, bröd med mera. Guzman levererar till och med palmer till svenska Bovieran.  

Centro de Jardinería Viveros Guzmán
Japanska trädgården i Alhaurin de la Torre
Japanska trädgården i Alhaurin de la Torre.

LIN: Vad är bäst med att bo i Alhaurin de la Torre?

Linn  Pettersson
Lin Pettersson

Trots att jag har bott större delen av mitt vuxna liv här och är väl integrerad i det spanska samhället, så trivdes jag inte riktig i Málaga som kändes trångbott och högljutt. Jag är uppväxt i ett villaområde i Helsingborg, så för mig var Alhaurín de la Torre ett naturligt val. Här är lugnt och tryggt, och orten har ett stort sport och kulturutbud samt mycket bra skolor. Jag kände helt enkelt att vår son skulle få en bra uppväxt här. Närheten till Málaga är också ett plus eftersom både min man och jag arbetar där.

Rik på mycket! Alhaurin El Grande

Kyrkan, Alhaurin el Grande
Kyrkan i Alhaurin El Grande.

DEN 16 KM LÅNGA VÄGEN TILL mitt paradis, Alhaurín el Grande, passerar förbi populär Lauro Golfs 27-hålsbana. Här kan man hyra lägenheter och äta god mat på flera restauranger. På tisdagar är det skandinavisk golf och alla hälsas välkomna. Den gamla dåliga vägen är numera breddad och fin att köra. Innan man når fram till stan ligger det nya fantastiska Kadampa Buddisttemplet på höger sida. Det sjätte i världen och det största av tre i Europa. 

Utmärkt utbud. När du når stan kommer du rakt in på restaurang-, café- och bargatan. Här finns många välrenommerade restauranger, Casa Paco och Alegria som specialiserat sig på fisk, Santiagos Kitchen, uppe i den gamla delen, har en ”supper club” med teman inspirerade från hela världen. På Plaza Baja, kyrktorget, finns Samsam, Bar Valle Sol och fantastiska Salon Vikingos. Den fattiga kusinen har fått ett rejält uppsving och stoltserar med ett fantastiskt bibliotek och en teater/konserthall. 

Flera Golfbanor

Omgiven av golf. En ny fin väg har byggts som leder ner till La Cala de Mijas och Fuengirola och där passerar man Vattentornet som syns vida omkring. Här skulle byggas villor i sluttningen och översta våningen i tornet skulle bli paradvåning. Men allt gick i stöpet, jag har hört att det saknades vatten? På andra sidan vägen från vattentornet fick nazister en fristad under andra världskriget. Det enda som syns idag är vägar och ett gammalt övergivet bostadshus längre in i området. Här ligger också fina Alhaurín Golf som är ett fantastiskt område med vackra hus och en vacker kuperad golfbana, svårspelad säger de som kan.

Lauro Golf
Ett gäng finska spelare på Lauro Golf.

EVA & RONNY: Vad är bäst med att bo i Alahaurin el Grande?
Utsikten över bergen, finns inget vackrare. Vår grundtanke var att bo vid havet, men ett besök här i El Grande för tio år sedan förändrade allt. Vi sade till varandra – Det är ju egentligen så här vi vill bo. En genuin spansk stad där vi har allt vi behöver. Spanskt kulturliv, restauranger, barer, bra butiker  och nära natur och fina utflyktsmål.      

Eva och Ronny
Eva och Ronny.

Relaterad artikel

Bostäderna i Spanien säljer bra.


Lotta Karlbäck

Bor delar av året i Alhaurín el Grande i Andalusien och delar av året på Grötö i Göteborgs skärgård.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …