a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Midsommarfirande i Spanien 2024

Det traditionella spanska midsommarfirandet – Noche de San Juan, firas alltid den 23 juni, som det gjordes i Sverige före 1953.

Midsommarfirande.

Att fira midsommar är något som spanjorer och svenskar har gemensamt. Firandet är kanske lite olika och det är oftast inte på samma datum, men festas görs det. Midsommarafton här är den gamla svenska dvs. 23 juni, ett datum som lever kvar även i Danmark och Norge. Sverige och Finland har ju som bekant flyttat midsommaraftonen till fredagen som infaller mellan 19 juni – 25 juni. Det gjordes i Sverige 1953 och i Finland 1955.

Midsommarbrasa

Spaniens stränder kommer under fredagskvällen (Noche de San Juan) den 23 juni att fyllas med tusentals brasor till firandet av San Juan. Traditionen handlar om att de som firar San Juan ska rena sig från onda andar genom eld och vatten. Det är en upplevelse att tillsammans med tusentals andra människor på stranden gå baklänges ut i vattnet kl 24.00.

Baklängespromenaden ner i vattnet skall enligt allmän uppfattning ge lycka under resten av året. Att hoppa över någon av eldarna är enligt traditionen ett bra sätt att bota allehanda sjukdomar. Man kan i det sammanhanget också ha skrivit ner tre önskemål på lappar som man kastar i elden. Många tappar sedan upp havsvatten på flaska för att ta med hem och stänka i hörnen (heligt vatten). Vi kan inte garantera att allt detta fungerar men, vi har provat att gå baklänges ner i vattnet och det har fungerat.

Midsommarfirande i Fuengirola.

Festandet med picknick på stranden, hög musik och dans fortsätter sedan natten igenom.

Midsommardagen är däremot inte någon helgdag här i Spanien utan man förväntas gå mer eller mindre direkt från stranden till jobbet. Men skolorna har stängt för sommarlov så ungdomarna har det i det avseendet betydligt lättare.

I svenskkolonierna i Spanien firas det på de flesta platser traditionell svensk midsommarafton den 21/6. Så den som orkar och vill kan i år fira två midsommaraftnar med en vilodag emellan. Dessutom lovar väderprognosen att det blir fint väder på båda midsommaraftnarna.

En video som visar på midsommarfirande i olika delar av Spanien.

Vi önskar alla en glad midsommar! – Feliz Noche de San Juan!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Bostäder utmed en gata i Spanien.

Svenskars och andra nationaliteters spanska bostadsköp

Sammanslutningen av notarier i Spanien har publicerat intressanta uppgifter om de olika nationaliteternas bostadsköp i Spanien.