a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Pensionerna i Spanien höjs betydligt 2025

Pensionärer i Spanien med spansk pension kan se fram mot 2025 med tillförsikt, de kommer att få förhållandevis bra inkomstförstärkningar.

Glada pensionärer.

Från och med den 1 januari 2025 höjs både avgiftsbaserade och ej avgiftsbaserade pensioner. Det handlar denna gången inte om mindre justeringar utan en betydande ökning av pensionerna.

Varje år omvärderas pensionerna i Spanien baserat på konsumentprisindex (KPI), vilket säkerställer att pensionärer inte tappar köpkraft på grund av inflation. För 2025 kommer den genomsnittliga inflationstakten för de 12 månaderna före december 2024 att användas för att beräkna ökningen. Den slutliga KPI-siffran kommer att tillkännages den 13 december, och den förväntas bli cirka 3,06 %.

Vad det betyder för pensionärerna.

Men vad betyder detta för pensionärerna? De avgiftsbaserade pensionerna förväntas öka med en motsvarande procentsats som KPI, vilket skulle vara cirka 3,06 %. De avgiftsfria pensionerna och den minsta vitala inkomsten (IMV) kommer dock att öka över inflationen, med målet att nå 75 % av fattigdomsgränsen för ett enpersonshushåll senast 2027.

En av de mest viktiga förändringarna som planeras för 2025 är avskaffandet av den maximala pensionsgränsen, som kommer att förlängas till 2050. Detta innebär att den initiala maximala pensionen kommer att öka successivt och lägga till höjningen av KPI en årlig ackumulerad 0,115 %. År 2025 förväntas den maximala pensionen öka med cirka 3,615 %.

Fler goda nyheter.

Men det finns fler goda nyheter, eftersom en 10-procentig ökning av könsskillnadstillägget också kommer att tillämpas nästa år. Det syftar till att minska de befintliga ojämlikheterna i pensionssystemet mellan män och kvinnor. Detta tillägg kommer att läggas till omvärderingen av pensioner enligt KPI.

De personer som kommer att dra mest nytta av den höjning som planeras till 2025 är de som får avgiftsfri pension. Dessa pensionärer kan förvänta sig en ökning med 18,24 % i sin inkomst, vilket kan översättas till på 350 euro per år. Det årliga beloppet för icke avgiftsfinansierade pensioner kommer att uppgå till 7.600 euro per år, fördelat på 14 betalningar, med ett belopp på 542,86 euro i varje betalning.

Med allt detta i beräkningen lovar 2025 att bli ett viktigt år för pensionssystemet i Spanien. Med ökningar kopplade till inflation och en rad reformer som syftar till att bidra till systemets hållbarhet.

Artiklar relaterade till pensionärer i Spanien.

Subventioner för pensionärer i Spanien. OBS !
Spaniens subventionerade pensionärsresor kan sprida sig.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Bostäder utmed en gata i Spanien.

Svenskars och andra nationaliteters spanska bostadsköp

Sammanslutningen av notarier i Spanien har publicerat intressanta uppgifter om de olika nationaliteternas bostadsköp i Spanien.