Spaniens subventionerade pensionärsresor kan sprida sig

Spaniens pensionärer får en bonus som andra bara kan drömma om, nu hoppas Spanien att andra EU-länder skall ansluta sig till systemet.

Pensionärer får pensionärsresor.

Miljontals äldre personer, både spanjorer och av andra nationaliteter som bor i Spanien är berättigade till kraftigt subventionerade semesterresor. De kostar så lite som 115 euro för kortare resor och 455 euro för längre semestrar.

Spanien har sedan 40 år tillbaka haft subventionerade resor för pensionärer under turistnäringens lågsäsong. De har alltid varit populära och efter Covid har resorna blivit ännu mer populära. Tanken är att genom att hjälpa pensionärer att ta semester till överkomliga priser kommer deras hälsa och livskvalitet att förbättras, vilket naturligtvis är bättre för socialvårdens budgetar.

Systemet gynnar också ekonomin och turistnäringen. En majoritet av de subventionerade resorna ska genomföras under lågsäsong, vanligtvis mellan oktober och juni. Vilket innebär att fler kommer att sysselsättas i sektorn under längre perioder.

”Imserso turist programmet bidrar till aktivt åldrande och främjande av en aktiv livsstil. Samtidigt som det gynnar solidaritet mellan generationerna, genererar sysselsättning och ekonomisk aktivitet. Samt gynnar interterritoriell solidaritet genom resor mellan olika regioner.”

IMSERSO talesman.

Något av följande kvalifikationskrav måste vara uppfyllda:

  1. Vara pensionär i det spanska socialförsäkringssystemet.
  2. Ha änke- änkemanspension och vara 55 år eller äldre.
  3. Vara pensionär av andra skäl i det spanska systemet eller mottagare av förmåner alternativt arbetslöshetsbidrag och vara 60 år eller äldre.
  4. Vara försäkrad eller förmånstagare i det spanska socialförsäkringssystemet och vara 60 år eller äldre.

Förstagångssökande prioriteras också, liksom personer som är mer villiga att resa under lågsäsong (oktober-juni). Det finns flera olika typer av semester i systemet. De flesta av resorna är inom Spanien, med en liten del över gränsen i Portugal.

För korta resor, som kostar runt 115 €, kommer semesterfirare sannolikt att hamna på en typisk ”minisemester”-plats i landets inre provinser under i genomsnitt fyra dagar.

Semestern på 455 € är vanligtvis 10 dagar lång och tillåter förmånstagare att besöka kustområden eller Spaniens öar – inklusive Kanarieöarna och Balearerna. Priserna kan bli ännu lägre för personer med särskilt låga inkomster. All transport, boende och måltider ingår vanligtvis, samt tillgång till en gruppförsäkring och ett sociokulturellt program. För innevarande säsong finns det 886.269 platser i systemet vilket är 70.000 fler än förra året.

Hur man ansöker.

Deltagarna kan boka sina resor till destinationer via den officiella hemsidan – www.turismosocial.com – med sitt ID-kort. Det finns också möjlighet att boka på IMSERSO Tourism Programme-auktoriserade resebyråer med bara ett ID-kort.

Urvalet på vilka som får sina ansökningar beviljade bygger ett något tillkrånglat poängsystem. I korthet går det ut på att de med störst behov och minst ekonomiska resurser har förtur.

Systemet kan komma att utvidgas till resten av Europa.

Resor utanför Spanien erbjuds för närvarande till Portugal av IMSERSO. Men spanska turistmyndigheter hoppas kunna utöka programmet till hela Europa.

Spanska turistmyndigheter har föreslagit att alla andra europeiska länder överväger att genomföra det. Spaniens turistminister har sagt att om andra länder skulle starta liknande program skulle miljontals europeiska pensionärer kunna dra nytta av en liknande upplägg.

2022 besökte Spaniens dåvarande turistminister Fernando Valdés, Dijon i Frankrike. Där han gjorde en presentation som förklarade att pensionärer utgör cirka 21 procent av EU:s totala befolkning. Han tillade att de i genomsnitt spenderar cirka 5,6 procent av sin inkomst på turism, vilket tyder på att denna siffra skulle kunna ökas avsevärt med statliga subventioner över hela EU.

Tills dess fortsätter den spanska regeringen att utöka sitt eget system. Ett nytt tillägg är ett IMSERSO-program för hydroterapi, som ger pensionärer tillgång till spaanläggningar runt om i landet. Något som annars ofta är oöverkomligt dyrt för de med låga inkomster.

Mer relaterat till pensionärer i Spanien.

Reglerna förändras för bankavgifter och bolån.
De spanska pensionerna höjs i januari.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …