Almuñécar – alltid hemmakänsla

Almuñécar är en stad som i princip har allt i mitt tycke. Förutom en otroligt genuin atmosfär utan stress och med trevliga människor, så lockar ett rikt kulturutbud och en evigt lång strandpromenad att njuta av om sommaren. Här kommer min lilla guide för er som vill besöka Almuñécar. 

Playa San Cristóbal i Almuñécar.
Playa San Cristóbal ligger öster om Peñon del Santo.
Fästningen i Almuñécar.
Fästningen dominerar stadsbilden i Almuñecar.

Gamla stan

Strosa i gamla stan där smala gator med butiker avlöser barer där en tapas ingår till ditt glas vin eller öl. I Granada provinsen är tapaskulturen fenomenal, här håller man fast vid det gamla och serverar en tapa med varje dryck. Gamla stan har charm och genuinitet även om underhållet ligger lite efter.
Medans i gamla stan, besök gärna La Cueva de Siete Palacios, ett arkeologiskt museum och fästningen San Miguel som ligger strategiskt högst upp och bjuder på stans bästa utsikt. 
I Almuñécar finns inget stort köpcentra utan många trevliga butiker som saluför det mesta ligger utspridda runt om i centrum. 

Kyrkan Encarnación
Kyrkan Encarnación byggdes i slutet av 1500-talet.
Stad

Majuelo-parken

Nedanför gamla stan hittar vi Majuelo-parken som är en ljuvlig oas mitt i stan med hundratals tropiska träd och palmer som ger behaglig svalka. Parken är en utmärkt plats för en paus och bra för barnen att springa runt i. Här finns också en samling tidsenliga skulpturer från Syrien.
I parken finns ett urgammalt fisksalteri från 400 f Kr. Havet gick för länge sedan mycket högre upp och under flera hundra år var huvudnäringen att salta in fisk för export. Man tillverkade också Garum, en fisksås som användes som smaksättare, mycket populär bland sjömän eftersom den ansågs förhindra skörbjugg. Staden blomstrade under denna period och det handlades med mynt.

Småbåtshamn
Almuñécars mysiga småbåtshamn heter Marina del Este med över 200 båtplatser.

I närheten av parken hittar vi turistkontoret som ligger i ett mycket vackert litet palats med trädgård, stilen är inspirerad av Alhambra i Granada och byggdes under åren 1830-40. Byggnaden skadades under spanska inbördeskriget men har restaurerats med stor omsorg och i typisk arabisk stil. 
Njut en stund ute i trädgården innan ni vandrar ner till stranden och besöker Peñon del Santo, den heliga klippan. Högst upp på klippan finns ett kors ursprungligen uppsatt år 1900 för att markera de kristnas seger över araberna i stan år 1489. Nuvarande kors är från 1970 och är vackert upplyst på kvällarna. Utsikten är kanon väster ut mot Málaga över stranden San Cristóbal och österut över stranden Playa La Caletilla. 
Jag känner mig alltid hemma och framför allt välkommen här i Almuñecar. Jag hoppas att ni får samma känsla när ni besöker staden.

La Herradura
La Herradura anses ha det finaste vattnet i Spanien och lockar många som vill dyka, snorkla och paddla. Den underbara stranden i den hästskoformade bukten är 2 km lång.

En liten trevlig video från Almuñécar (på Svenska):


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …