Läkemedelsbristen i Spanien förvärras

Det är i nuläget dålig tillgång på 800 vanliga läkemedel, men enligt hälsoexperter bör vi inte få panik för de kan oftast ersättas.

Bristen berör både receptfria och receptbelagda läkemedel och problemet verkar eskalera. Det handlar om behandlingar mot cirka 800 olika tillstånd. Bristen sträcker sig från förkylnings- och influensamedicin samt viss antibiotika till mer livsnödvändiga mediciner som används mot tillståndet i hjärta och nervsystem.

Den spanska myndigheten för läkemedel och hälsoprodukter (AEMPS) säger att det är ingen kris, men oroande. Samt att problemet snarare växer än förbättras.

Det finns flera orsaker till problemet

En av orsakerna är en brist på tillverkare. Spanien köper huvuddelen av läkemedlen från Asien, där tillgången på aktiva ingredienser har blivit dålig. De har till och med problem med att få fram kartonger för förpackningarna. Priserna på råvarorna har också skjutit i höjden i takt med inflationen.

Läkemedelsexperten Antonio Blanes skyller också på de relativt låga priserna på läkemedel i Spanien. Vilket uppmuntrar folk till att köpa på sig stora mängder och i princip tömma apoteken.

María Jesús Lamas

Men María Jesús Lamas direktör på AEMPS försäkrar att av de 32.000 åkommor som vanligtvis behandlas med dessa svåråtkomliga läkemedel är det bara 0,33% av patienterna som verkligen drabbas. Eftersom det i de allra flesta fall finns alternativa läkemedel tillgängliga.

Av det totala antalet läkemedel som saknas är det bara 108 som inte kan ersättas med likvärdiga märken. I dessa fall måste läkaren ändra sin behandlingsstrategi.

Även om trenden förvisso är oroande är det emellertid bra att tillverkarna meddelar myndigheterna om eventuella leveransproblem i god tid. Så att apoteken har en möjlighet att bunkra upp sina lager.

Artikel relaterad till sjukdomar och läkemedel.

Vissa sjukdomar är oförenliga med bilkörning.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …