Ukraina ber Spanien om luftvärn

Ukrainas försvarsminister sa i går att han har bett sin spanska motsvarighet om luftvärn, inklusive F-16 flygplan samt ammunition.

Medan västerländska allierade, ledda av USA, har stött Ukraina med militär träning och vapen, sa försvarsminister Oleksiy Reznikov att det behövs ännu mer för att hjälpa till att få slut på Europas dödligaste konflikt sedan andra världskriget.

För oss är luftförsvar nummer ett prioritet”, sa han på en gemensam presskonferens med den spanska försvarsministern Margarita Robles.

”Vi är mycket intresserade av moderna flygplan av den nya generationen. Vi är intresserade av F-16-jetplan”, sa han. ”För oss är det avgörande att förstöra Rysslands luftdominans”, tillade han.

Reznikov sa också att han hade bett om 150 mm och 105 mm artilleriammunition och amfibiefordon.

Robles sa att de sex Leopard stridsvagnar Spanien har lovat Ukraina skall vara ”levererade i Ukraina före slutet av månaden”. Spanien kommer också att skicka 20 pansarvagnar tillsammans med dem, tillade ministern.

Spaniens regering har sagt att de kan skicka ytterligare fyra Leopard stridsvagnar till Ukraina och Robles sa på onsdagen att dessa skulle skickas ”så snart som möjligt”.

Ukraina förväntas inleda en attack mot invaderande ryska trupper under våren – årets första stora militära skjuts. Ett stadigt släpp av dussintals läckta amerikanska dokument och bilder har tagit sig in på sociala medier de senaste dagarna med information om Ukrainas förberedelser och beredskap.

Ett dokument från februari 2023 markerat som ”hemligt” som nyligen sågs av AFP, sa att 89 procent av ukrainska medel- och högdistans luftvärn bestod av SA-10 och SA-11. Dessa är gamla system från sovjettiden och kommer snart att sakna ammunition (SA-10 på bilden).

Båda ministrarna förnekade påståenden i de läckta dokumenten att Nato-trupper var på plats i Ukraina. ”Det är inte sant”, sa Reznikov, medan Robles kallade rapporterna ”fullständigt falska”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …