Arbetare dör av värmeslag

Värmeböljan som sveper in över Spanien har redan dödat två människor på bara tre dagar, ett faktum som visar faran med vissa arbeten.

Att utföra vissa arbeten utomhus när termometern pendlar runt 40 grader kan vara förenat med livsfara.

Det första dödsfallet

För bara tre dagar sedan, i helgen, registrerades det första dödsfallet i Spanien på grund av den pågående värmeböljan. Det var en 47-årig man från Aznalcóllar (Sevilla) med en tidigare sjukdomsbild. Arbetaren dog av värmeslag och skälen ”var relaterade till hans arbete på fältet”, enligt myndigheterna.

Det andra dödsfallet

Det dödsfallet inträffade i tisdags på en fastighet i Cinco Casas (Ciudad Real) och involverade en 46-årig man som mådde dåligt när han arbetade på en vingård.

Francisco Martínez Arroyo, jordbruksminister i regionen Castilla-La Mancha, skrev på sitt Twitterkonto ”All min tillgivenhet till familjen och vännerna till lantarbetaren som dog av värmeslag, på en vingård i Cinco Casas. Denna värmebölja är fruktansvärd. All försiktighet i världen till bönder och djuruppfödare som utför sitt arbete ute i det fria”.

Det finns en lag som reglerar utomhusarbete i extrema temperaturer

Men lagen från i maj i år förbjuder inte allt utomhusarbete eftersom vissa arbeten trots allt måste göras. Däremot ställer den hårda krav på arbetsgivaren att se till att arbetarna skyddas och om det inte går skall arbetet avbrytas. Vid brott mot lagen kan arbetsgivaren bötfällas med upp till en miljon euro.

Problem med övervakningen av lagen

Det är yrkesinspektörerna som har statens uppdrag att kontrollera efterlevnaden av lagen. Men de gick i strejk i måndags och strejken är dessutom på obestämd tid.

På förekommen anledning

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …