Nya spanska elbilar för 9.999 euro

Elfordonsmarknaden har upplevt en betydande tillväxt under de senaste åren och nu träder Acciona, ett stort spanskt företag in på marknaden.

Silence S04 elbilar
Silence S04.

Denna prisvärda bil Silence S04 lovar att bli en vändpunkt i branschen, eftersom den blir prissatt till under 10.000 euro, inklusive statens stöd.

Presidenten för Acciona, José Manuel Entrecanales, meddelade vid en presskonferens att S04 kommer att vara tillgänglig för allmänheten från det fjärde kvartalet i år. Företaget har utvecklat ett återförsäljarnätverk och för även samtal med stora märken för distribution av bilen. Precis som de gjorde med sin framgångsrika elmotorcykel. Entrecanales noterade att S04 har väckt stort intresse bland etablerade tillverkare, vilket visar förtroende för produktens kvalitet och attraktionskraft.

Inriktningen är stadsmiljö

Accionas S04 är ett urbant elfordon speciellt designat för att röra sig i städerna. Med en verklig autonomi på cirka 130 kilometer framstår den som det perfekta alternativet för daglig pendling i stadsmiljöer.

Accionas president betonade att den huvudsakliga målgruppen för detta fordon är privata konsumenter, men de vänder sig också till företagsflottor. Genom att erbjuda ett prisvärt alternativ för hållbar mobilitet vill Acciona bidra till övergången till ett mer miljövänligt samhälle.

S04
Avsedd för stadsmiljö.

Strategiska samarbeten

Under gruppens bolagsstämma avslöjade Entrecanales att Acciona har nått en viktig milstolpe genom att sälja de första 300 elbilarna till Balearernas biluthyrningsföretag, OK Mobility. Den här nyheten visar det förtroende som nyckelspelare har för kvaliteten och potentialen hos S04.

Dessutom erbjuder Acciona sina kunder möjligheten att köpa fordonet utan batteri, vilket innebär en besparing på nästan 40 % av den totala kostnaden. För att det skall fungera har de lanserat tjänsten ”Battery Station”, där bilägaren kan prenumerera på batterier. För att sen enkelt kunna hitta närliggande batteristationer och byta ut sina tomma batterier mot fulladdade.

Möjligheter för Spaniens bilindustri

Lanseringen av Accionas elbil S04 representerar en stor möjlighet för den spanska bilindustrin. Spanien har historiskt sett varit ett stort nav för biltillverkning och med framväxten av elfordon, har landet potentialen att positionera sig som en nyckelspelare på denna växande marknad.

Den lokala produktionen av S04 kommer att generera sysselsättning och främja innovation inom sektorn, förutom att bidra till att minska koldioxidutsläppen inom transporter.

Introduktionen av Accionas S04-elbil har inte bara miljöfördelar, utan också ekonomiska fördelar. Eftersom det är ett elfordon släpper det inte ut växthusgaser eller lokala föroreningar under användningen. Vilket bidrar till att förbättra luftkvaliteten i städerna och minska beroendet av fossila bränslen.

Dessutom, genom att vara överkomligt prissatt så förväntas S04 driva på massintroduktionen av elfordon. Samt därigenom främja utvecklingen av laddinfrastruktur och skapande av jobb inom den hållbara mobilitetssektorn. Detta initiativ positionerar också Spanien som ett riktmärke för tillverkning och marknadsföring av prisvärda elfordon. Något som kan öka konkurrenskraften för den nationella fordonsindustrin och attrahera investeringar i forskning och teknisk utveckling.

Bilens konstruktion och varianter

Elbil samt elmotorcykel
Framför S04 står Accionas populära elmotorcykel.

De första fordonen har redan lämnat monteringslinjen på företagets nya bilfabrik i Barcelona som har en yta på mer än 60.000 kvadratmeter. Nästan hela tillverkningen äger rum där men i starten kommer dock batterierna från Acciona-fabriken i Sant Boi de Llobregat. Men även den tillverkningen kommer i framtiden att flyttas till den nya fabriken i Barcelona.

Silence S04 är Accionas första nanobil, en kompakt tvåsitsig modell, 100 % elektrisk och enligt företaget speciellt designad för att stadstrafik.

Dessutom är den första versionen som kommer ut på marknaden L7e, som inkluderar två batterier, med en effekt på 14 kilowatt (kW) för att nå en maxhastighet på 85 kilometer i timmen (km/h) och en räckvidd på 149 kilometer.

Batterierna är urtagbara och har hjul och ett handtag för att enkelt kunna transportera dem. De kan laddas från vilket uttag som helst utanför bilen, samt direkt i fordonet.

Batteri
Batterierna har hjul och handtag.

Nästa variant som kommer att släppas heter L6e och är en variant som inte kräver körkort. Den får ett batteri på 6kW och kan nå en maxhastighet på 45 km/h.

Interiör av elbil
Interiör.

Om Acciona

Acciona, S.A. är ett spanskt bolag för främjande och förvaltning av infrastrukturer (vatten, koncessioner, konstruktioner och tjänster) och förnybar energi. Företaget finns representerat i 65 länder på fem kontinenter och är en del av IBEX 35. Bolaget grundades 1997 och har cirka 39.000 anställda. Mer information på bolagets webbplats: www.acciona.com.

Artiklar relaterade till elbilar och andra elfordon

Stödet för köp av elfordon utökas.
Medelhavskorridor för elektriska lastbilar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …