Spaniens kärnkraftsavveckling stoppas troligtvis

Framtiden för kärnkraften i Spanien beror på valet nästa månad, men om opinionsmätningarna stämmer blir det stopp på avvecklingsplanerna.

Kärnkraftverk - kärnkraftsavveckling stoppas.
Kärnkraftverket Trillo, driftsatt 14 maj 1988.

Nu när landet står inför en hett torr sommar som skylls på klimatförändringarna. Återspeglar debatten konkurrerande åsikter mellan det konservativa oppositionella partiet (PP) och det styrande socialistpartiet (PSOE) om hur man ekonomiskt kan minska koldioxidutsläppen.

Den nuvarande regeringen planerar att börja stänga reaktorerna från 2027. Men oppositionspartierna vill hålla kärnkraftverken igång, en u-sväng som kan få stora konsekvenser i Europa. ”Det kommer att vara en policy för min regering att vända den planerade avvecklingen och förlänga livslängden för våra kärnkraftverk”, sa PP-ledaren Alberto Nunez Feijoo på måndagen i Barcelona.

Spaniens kärnkraftverk genererar ungefär en femtedel av landets el. ”Vi kan inte koppla bort 21% av den energi som installerats i Spanien utan att ha ytterligare 21% som kan drivas med förnybar energi.” Sa Feijoo och tillade att i ett sådant scenario ”kommer energipriset att stiga exponentiellt”.

Att hålla fast vid kärnkraften kräver investeringar i åldrande kraftverk, men erbjuder en garanti för stabil kraft. Och kan dessutom förbättra banden med grannlandet Frankrike. En snabbare övergång till sol och vind ger under tiden billigare produktion. Men kan kräva en översyn av nätet för att klara av mer intermittenta leveranser.

PSOE är emot kärnkraften

Samtidigt har socialisterna i Spanien varit en av de främsta förkämparna i Europa för en hårdare, snabbare övergång till en koldioxidfri ekonomi. De föredrar förnybar energi som sol och vind. Med rikligt med sol och vind, såväl som mycket användbar mark, har Spanien alla möjligheter för att vara en europeisk ledare inom förnybar energi. Vissa energiexperter ser att en kärnkraftsvändning står i strid med den förväntade tillväxten av dessa energikällor.

Jorge Morales de Labra, chef för energiföretaget Proxima Energia, sa att behålla reaktorerna i drift skulle ”avskräcka investeringar i förnybar energi”. Ändå har medlemmar av Feijoos team redan fört samtal med sektorn, säger en källa som är bekant med samtalen till Reuters.

”En PP-regering är mer benägen att gynna en mjukare landning som inkluderar användning av kärnkraft. Samt en större roll för teknik med låga koldioxidutsläpp såsom biobränslen,” sa Ana Barillas från Aurora Energy Research. ”Men en utvärdering av kostnaderna för dessa tekniker kommer sannolikt att vara en viktig faktor.”

Spaniens kärnkraftverk
Spanien har 5 kärnkraftverk med tillsammans 7 reaktorer.

Prislappen

”Ur en teknisk synvinkel kan Spaniens kärnkraftverk fortsätta att fungera i årtionden,” sa Ignacio Araluce, ordförande för lobbygruppen Foro Nuclear. ”Men de måste vara lönsamma”. Han uppskattar att investeringar på minst 4 miljarder euro skulle behövas under två decennier bara för att hålla anläggningarna igång. Han uppmanade också beslutsfattare att lätta på skattebördan för att säkerställa företagets hållbarhet och konkurrenskraft. Skatten står idag för cirka 40 % av de 60 euro som det kostar att producera en megawattimme kärnkraft.

Maria del Mar Rubio Varas, energiekonom vid Navarra Public University, som stöder en förlängning. Sa att: Kärnkraft kan knappast konkurrera med förnybara energikällor i termer av pris på grund av dess höga kostnader. Men ”den kan konkurrera med stabilitet och den stora mängd el som den kan ge kontinuerligt”.

Betydelsen för Europa

Utöver kostnader finns det politiska hänsyn att ta. En förändring av kärnkraftspolitiken skulle få bredare konsekvenser i Europa. När Spanien ansluter sig till en kör ledd av Frankrike, för att EU ska ge kärnenergi en bättre behandling under sin övergångsplan till noll koldioxidutsläpp.

”Det kan också lätta på spänningarna kring det vätgasledningsprojekt som förbinder Spanien och Frankrike”, sa Barillas. Araluce sa att han ser ”utrymme för alla” under Spaniens ambition att bli ett kraftpaket för grön energi. ”Om den första reaktorn skall kunna stängas 2027 måste ett beslut om det fattas senast 2024”, tillade Araluce.

I en bredare energisektor kommer en konservativ regering sannolikt att se mer positivt på koldioxidsnål teknik som biobränslen. Detta har väckt stort intresse från utländska investerare i Spanien och uppmaningar från företag till Spaniens regering att öka sina ambitioner.

”Spanien har en enorm potential när det gäller produktion av biometan,” sa Loreto Ordonez, VD för Engie Espana, vid ett nyligen genomfört energievenemang. Han tillade att planen som sattes in av regeringen ”missar” att det finns en mycket utrymme för förbättringar”.

Källa: Reuters.

Energirelaterade artiklar

Ny elförbindelse Spanien – Frankrike.
Elprisets höjningar är lägre på den Iberiska halvön.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …