Kustpromenaden utmed Costa del Sol växer

Den nästan 200 kilometer långa kustpromenaden Senda Litoral som sträcker sig från Manilva till Nerja är nu färdig till 90 procent.

Kustpromenaden Senda Litoral

Det är ett unikt projekt att konstruera en promenadväg utmed en hel kuststräcka och största delen får även användas av cyklister. Det är bara vissa delar som t.ex. i Rincón de la Victoria och Mijas där cyklister inte tillåts.

Kustpromenaden Senda Litoral

Sektion för sektion öppnas allteftersom de färdigställs, i förrgår öppnades en nybyggd sektion på en kilometer i Vélez-Málaga.

Förste vice ordförande i provinsrådet Cristóbal Ortega påminde om att kustpromenaden är ett systerprojekt till ”Gran Senda de Málaga (GSM)”. Det är en ”cirkulär rutt genom hela provinsen genom vägar och vandringsleder”. Några av dess delar är gemensamma som fallet är med etapp 1 av GSM, som förbinder Málaga och Rincón de la Victoria. Eller etapp nummer 30, som förbinder Estepona och Marbella.

Senda Litoral

”Vi står inför ett nationellt riktmärke, som bidrar till att göra Costa del Sol till en enda produkt som täcker hela provinsens kustlinje ”. Ortega betonade också att sedan 2016 har totalt 12,1 miljoner euro i subventioner beviljats till kommunerna. Detta för att de ska kunna genomföra arbetet med att färdigställa sina respektive sträckor längs den nya kustpromenaden.

Casares är först med att bli helt klar med sin del av kustpromenaden.

Provinsrådet placerar Casares som den ”första kommunen som har hela sin kustlinje ansluten till Senda Litoral.” Han påpekar att i Estepona är 90 % av dess kustlinje (23 kilometer) redan ansluten. Och han påminde om att det är ett ”långsiktigt projekt och inte utan svårigheter.” Vissa avsnitt är komplicerade, som de som förbinder Nerja och Torrox. Promenaden skall där dras genom klippor och små vikar. Medan andra har mycket enklare förutsättningar, som i omgivningarna kring Mijas eller Marbella.

Provinsrådet har betonat att det provinsiella organet som han företräder, för detta år reserverade totalt 7 miljoner euro i budgeten. Under sitt besök i Vélez-Málaga uttryckte han att de nya sektionerna för denna kommun har krävt en regional investering på 1,3 miljoner.

Kustpromenaden Senda Litoral

Mer information om Senda Litoral, inklusive grafik: sendalitoral.es (på spanska, engelska, tyska och franska).

En liten del av promenaden i Estepona:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …