Artificiell intelligens ska bevaka spanska stränder

Nyutvecklad AI-baserad teknik skall användas för att förutse ankomsten av maneter, invasiva alger och havsskum till stränderna i södra Spanien.

Strand
Maro-Cerro Gordo, Andalusien. Foto: LANOEL, CC.

Projektet går under namnet Oceanaria-Andalucía och är ett samarbete mellan kustvetenskapsavdelningen vid UMA och Clúster Marítimo-Marino de Andalucía (CMMA). Projektet arbetar med ”vetenskap , sport och turism” och den ”röda tråden” är AI i det som skall bli en applikation och en webbplats. Syftet med appen är att förbättra miljön på mer än 800 stränder på nästan 1.000 kilometer kust i Andalusien.

För att kunna göra detta kommer de att arbeta tillsammans med offentliga förvaltningar för att ge nödvändig information om ankomsten av invasiva alger, maneter och havsskum. Det är i det sammanhanget som den artificiella intelligensen kommer in i bilden.

Francisco Franco Duro.

”När uppgifterna väl har samlats in kommer matematiska algoritmer för AI att utvecklas som gör det möjligt att visa var och när dessa fenomen uppstår. Vilket kommer att göra det möjligt för att arbeta förebyggande genom att veta fem dagar i förväg om en oönskad invasion anländer. Det blir då enklare att utföra effektiv hantering av strandstädning till förmån för strandbesökare och badgäster”. Enligt ett uttalande från Francisco Franco Duro, chef för kustvetenskapen vid universitetet i Málaga (UMA).

Ett ambitiöst projekt.

Jorge Macías, en av projektets forskare säger att det är ett ”extremt komplext projekt. Vi kommer att försöka förena hela den andalusiska kustsektorn, i syfte att göra våra stränder säkrare. Detta blir en applikation som vi tror kan användas internationellt”.

Den nya appen är inte begränsad till att bara känna av strändernas tillstånd. Utan också att hålla koll på miljön, något som är viktigt för vissa vattensporter. Av den anledningen kommer även algoritmer utvecklas som tar med väderförhållanden i beräkningarna. För att kunna studera tillståndet i havet för att kunna utföra vattensporter med garanterad säkerhet.

Turistinformation.

Dessutom kommer turistinformation att kopplas till appen. Så att det blir möjligt att få information om restauranger och boenden, sorterade efter avstånd till stränderna. Det kommer också att finnas detaljerade tabeller med beskrivningar per timme av väder och sjöförhållanden. Det beräknas att webbplatsen och applikationen kommer att kunna vara igång till sommaren nästa år (2025).

Finansiering.

Antonio Miguel Posadas, generalsekreterare för forskning och innovation vid Junta de Andalucía, påminde om att Juntans kompletterande plan för marina vetenskaper har tillgång till 10 miljoner euro. Varav 245 000 euro har använts för att samfinansiera Oceanaria-projektet.

Mer relaterat till artificiell intelligens:

Artificiell intelligens skall sköta trafiken i Fuengirola.

Källor: La Opinión de Málaga, UMA, CMMA och Junta de Andalucía.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …