Att cykla på fyllan kan bli dyrt

Många känner inte till att använda cykeln i Spanien när man har druckit alkohol kan ge mycket kännbara konsekvenser.

cykel och alkoholflaska

Julen närmar dig och luncher med vänner, familj eller arbetskamrater innebär ofta ett inte allt för föraktligt intag av alkohol. De flesta vet nog att efter någon öl eller ett par glas vin så skall man lämna bilen eller motorcykeln där de står. Men att du också skall lämna cykeln parkerad är det inte så många som tänker på. Vi skall förklara varför du bör låta den stå efter julfesten.

Cyklister på allmänna vägar

Även om det inte finns någon specifik lagstiftning just för cyklister så måste de anpassa sig till de regler som har fastställts av trafikmyndigheterna DGT för alla fordon. De genomför gradvis åtgärder så att cyklister skall kunna färdas säkert på allmänna vägar, utan att äventyra vare sig sitt eget eller andras liv.

Ett exempel på detta är schackbrädesmarkeringarna som målas på vägen. De är i och för sig inte nya, men börjar användas mer och mer i städer som till exempel Barcelona. Den tvingar cyklister att sänka hastigheten i närvaro av fotgängare samt lämna företräde för dessa, Respekteras inte markeringen så kan det resultera i böter på 200 euro.

5 föreskrifter aktuella för cyklister.

Som vi berättade tidigare så finns det regler som cyklister måste följa. Noga räknat finns det 20 specifika regler som kan ge böter, här kommer några av de viktigaste.

  1. Passagerare: En passagerare upp till 7 år i en godkänd barnstol är tillåten, brott mot den regeln innebär böter på 100 euro.
  2. Ljus: Att inte ha ljuset tänt när det behövs kostar 200 euro.
  3. Övergångsställe: Att korsa ett övergångsställe utan att leda cykeln kostar 200 euro.
  4. Hjälm på landsvägen: (frånsett långa uppförsbackar, extrem värme, medicinska skäl) 200 euro.
  5. Mobiltelefon eller hörlurar: Att cykla och använda en mobiltelefon eller använda hörlurar är strängt förbjudet och böterna blir 200 euro.

Alkohol och cykel.

Alkohol är ett av de ämnen som är en av de främsta orsakerna till olyckor i Spanien och i de flesta andra länder. DGT är tydlig när det gäller konsumtion av alkoholhaltiga drycker: Om du har druckit kör inte bil eller MC. Men Guardia Civil påminner om att det är grund för böter även för de som cyklar.

Om poliserna stoppar dig när du är ute och cyklar kan de begära att du gör en alkotest. Precis som de kan med vilken annan trafikant som helst. Om du då har en högre alkoholnivå än 0,25 mg/l i utandningsluften så kostar det mellan 500 och 1.000 euro. Men det ger inga poängavdrag på körkort.

Vad du också bör tänka på är att i Spanien plussar man ihop olika förseelser och då kan det bli mycket dyrt. Tänk tanken: rejält berusad 1.000 euro, kväll och inget ljus 200 euro, skjutsar kompisen 100 euro. Det blir den nätta summan av 1.300 euro, då är det mycket billigare att åka taxi.

Relaterat: Nya regler för elsparkcyklar från 2024.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …