Passion för det goda

Inför jul och nyår har Hej! Spanien besökt Levi Angelos butik, där det råder en febril verksamhet den här tiden på året. När vi pratar om choklad, glass och turrón så förstår ni vad jag menar. 

Levi Angelos butik

Soho har på kort tid omvandlats till en av Málagas populäraste stadsdelar. Centralt läge nära till havet, nära till gamla stan och med massor av intressanta småbutiker, barer, matställen och såklart Banderas teater och restaurang.

Det började i Frigiliana

Levi och frun Hanne började i byn Frigiliana innan de tog steget till Málaga för 3,5 år sedan. Paret träffades redan i lekskolan hemma i Belgien men skiljdes åt när Levis familj flyttade till Málaga när han var 7 år, för att träffas igen många år senare med hjälp av Facebook.
Hans barndom och uppväxt präglades av bakverk och choklad genom föräldrarnas verksamhet, tänk bara att få smaka på choklad varje dag. Levi ville lära sig mer och arbetade i Bilbao innan han for tillbaka till Belgien, chokladens hemland. Han har lärt sig av de bästa i Belgien där choklad är i särklass bl.a. genom en högklassig tillverkningsteknik som gjort landets choklad världsberömd. Levi har även arbetat i Frankrike, på Korsika innan ett stort jobb lockade till en 4-års period i Dubai för att till sist landa tillbaka i Málaga.

 Så duktiga är detta sympatiska par att de är en av tre glasstillverkare som valts ut att representera Spanien i nästa års Gelato Festival World Masters.

Levi och Hanne.
Levi och Hanne efter nominering
att representera Spanien i glass-VM.

Världsklass

Med enorm erfarenhet och kunskap i grunden, har Levi Angelo etablerat sig i choklad- och glassvärlden. Så duktiga är detta sympatiska par att de är en av tre glasstillverkare som valts ut att representera Spanien i nästa års Gelato Festival World Masters. VM i glass hålls vart fjärde år precis som fotbolls-VM. 
Det som gör Levi Angelos produkter unika är förstås den egna tillverkning med rigorös kvalitetskontroll där endast de bästa ingredienserna används, ofta lokalt odlade. Som exempel, mangon  kommer från en ekologisk odlare i Frigiliana som väljer ut de bästa frukterna, skalar, skivar, vakuumförpackar och fryser in för tillgång året runt. Just nu är tillverkningen på högsta kapacitet. Kanderade apelsinskivor doppade i choklad var på gång dagen när jag var på besök. Levi producerar allt själv i det lilla köket bakom butiken. Det gäller att ha butiken fylld till bristningsgränsen med godsaker innan jul, berättar Hanne. Spanjoren älskar sötsaker och från den tjugonde december är det full rusning.

I januari tar Hanne och Levi ledigt och stänger butiken men det betyder inte att de är overksamma. En del renovering och uppfräschning väntar samt planering inför en expandering i form av franchising. 
Efter att ha provat fem varianter, kan jag intyga att Levi Angelos olika turrònes är helt makalösa. Den ena smakar bättre än den andra och min favorit är absolut den krispiga varianten gjord på hasselnöt och mjölkchoklad.
På Facebook hittar ni Levi Angelo Chocolatier med frestande reels från tillverkningen. Butiken hittar ni i Soho, Málaga på gatan Tomás Heredia nummer 11.

Levi och glass.

Mer relaterat till Málaga:

På jakt efter VINTAGEBUTIKER i Málaga.
Málaga – en levande matstad.
Magiskt spabesök i Málagas underjord.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …