Brist på hyrbilar i sommar

Biluthyrarna i Spanien förutspår en sommar med hög efterfrågan, något som dessvärre inte motsvaras av tillgången på bilar.

Framförallt gäller det de populära kusterna. De som vill hyra en bil på Costa del Sol uppmanas att boka i god tid eftersom marknaden i Málagaprovinsen har brist på nya fordon. År 2022 registrerades cirka 50,7 % färre nya hyrbilar i provinsen än året innan.

Det rapporteras om slutsålda lager hos tillverkarna, långa leveranstider, på ibland mer än ett år. Detta ihop med orimliga prisökningar ligger bakom problemet som drabbar alla bilköpare i Spanien.

De senaste uppgifterna från sektorn visar en hyrbilsflotta på cirka 40.000 fordon i Málagaprovinsen. År 2022 registrerades cirka 50,7 % färre hyrbilar än året innan, vilka minskade från 5.036 till 2.482. Enligt uppgifter från Feneval, det nationella företagsförbundet för fordonsuthyrning. På regional nivå stängde sektorn i Andalusien 2022 med totalt 3.527 nya fordon registrerade, vilket motsvarar en minskning med 40 % jämfört med 2021.

Allting talar för en massiv ankomst av turister i sommar

Runt 80 % av hyrbilsbokningarna i Andalusien görs på Costa del Sol, men nu står marknaden inför en sommar med en ”massiv” ankomst av turister. Främst från länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna och Sverige.

Hyrbilsbranschen kunde nätt och jämnt hantera efterfrågan under påsken, när en våg av turister anlände till provinsen under heliga veckan. Men ännu fler turister väntas anlända under sommaren.

 Juan Luis Barahona

Presidenten för Feneval, Juan Luis Barahona, säger: ”Marknaden och bilparkens tillgänglighet återhämtar sig gradvis, men användarna måste reservera sin hyrbil så snart som möjligt”.

Inför bristen på fordon bad han nyligen industriministeriet att 20 % av allt nytt lager som finns tillgängligt i Spanien reserveras för uthyrningssektorn.

Ana María García, ordförande för sammanslutningen av biluthyrningsföretag (AESVA) sa att sektorn ännu inte hade återhämtat sig sedan pandemin. ”Det har varit väldigt jobbiga år, då vi var tvungna att sälja många bilar på grund av stopp i efterfrågan. När pandemin försvann fanns det inga bilar att köpa trots att efterfrågan var väldigt stor. Vi fick vända oss till andrahandsmarknaden och utanför Spanien, sa hon.

Vi har inte samma volym av bilar som före pandemin, så vi får kämpa om det blir en lavin av bokningar”, tillade hon.

Ana María García

Relaterad artikel

Turismen ger ekonomisk tillväxt i år.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …